HZN e-glasilo 4/2020

Poštovani čitatelji!

U ovome broju HZN e-glasila, možete u našim stalnim prilozima pročitati o zbivanjima u HZN-u te regionalnim i meñunarodnim normizacijskim organizacijama. U prvom prilogu dotičemo se trenutaćne situacije i pandemije COVID-19 Naš suradnik doc. dr. sc. Aleksandar Regent, dipl. ing. str., predsjednik HZN/TO 556, Osobna zaštitna oprema te član HZN/TO 558, Zaštita dišnih putova i HZN/TO 557, Zaštitna odjeća piše o respiratornoj zaštiti u doba COVID-19. U vijestima iz HZN-a, nalazi se naš stalni prilog o članovima HZN-a.

U rubrici Novosti iz menunarodnih i europskih normizacijskih organizacija, u ovome broju donosimo iz IEC-a prilog IEC-ovi vođe u tehnologiji (IEC Technology Leaders). To je niz jmalih intervjua s direktorima MSP-a koji aktivno pridonose radu IEC-a. Oni govore o tome zašto šalju stručnjake da sudjeluju u radu IEC-a i kako im se ta investicija isplati za stvaranje boljih, pouzdanijih proizvoda.

Iz ISO-a donosimo prilog Smanjenje rizika pogrešaka u medicinskim laboratorijima uz izmijenjenu međunarodnu normu Pouzdanost i točnost važniji su za medicinske laboratorije nego ikad prije. Pouzdani procesi upravljanja rizicima najbolja su obrana od pogrešaka i lažnih rezultata. Upravo je izdana nova verzija jednog od najpouzdanijih savjetodavnih dokumenata na svijetu
za upravljanje rizicima u medicinskim laboratorijima. U normi ISO 22367, Medical laboratories – Application of risk management to medical laboratories, utvrđuje se proces kojim medicinski laboratoriji trebaju utvrditi rizike za pacijente i pružatelje usluga povezane s pretragama medicinskih laboratorija i upravljati tim rizicima.

U novostima iz CEN-a i CENELEC-a donosimo vijest da se zbog pandemije COVID-19, razmatraju alternativni načini održavanja općih skupština (tj. obveznih zasjedanja) CEN-a i CENELEC-a putem interneta samo za članove CEN-a i CENELEC-a.

Iz ETSI-ja donosimo dvije vijesti o normi za hitne pozive: next generation 112 te o proširenoj stvarnosti koja će omogućiti ekosustav višestrukih dobavljača za industriju i potrošače.

Ugodno čitanje!

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.