HZN e-glasilo 5/2020

Poštovani čitatelji!

U ovome broju HZN e-glasila, možete u našim stalnim prilozima pročitati o zbivanjima u HZN-u te regionalnim i međunarodnim normizacijskim organizacijama. U vijestima iz HZN-a, nalazi se obavijest o djelovanju HZN-a za vrijeme pandemije bolesti COVID-19, zatim naš stalni prilog o članovima HZN-a. Tu su i obavijesti o objavi Programa rada za 2020. godinu i akcijskom popustu za hrvatske normativne dokumente povodom obilježavanja 15 godina rada HZN-a.

U rubrici Novosti iz međunarodnih i europskih normizacijskih organizacija, u ovome broju donosimo iz IEC-a prilog Roboti na čelu borbe protiv bolesti COVID-19. Kako se pandemija bolesti nastavlja širiti svijetom, bolnice se okreću tehnologiji koja će im pomoći u liječenju pacijenata i zaštiti liječnika i medicinskih sestara.

Iz ISO-a donosimo informaciju o animiranom filmu o inovacijama u sanitarnoj opremi te prilog Sigurnost i privatnost, bez obzira čime se bavite. Nova verzija norme ISO/IEC 27009 omogućit će poduzećima i organizacijama iz svih sektora da se sustavno bave informacijskom sigurnošću, internetskom sigurnošću i zaštitom privatnosti.

U novostima iz CEN-a i CENELEC-a donosimo vijesti o tome kako su CEN i CENELEC objavili novi niz europskih normi o internetskoj sigurnosti te kako su Upravni odbori CEN-a i CENELEC-a, prema preporuci Predsjedničkog odbora, donijeli odluke 38/2020 odnosno 155/37 o uspostavi CEN-ove i CENELEC-ove mreže za krizno upravljanje u pandemiji bolesti COVID-19 (CMN).

Iz ETSI-ja tu je vijesti o Mobilnom planu EU-a za normizaciju IKT-a koji zaista daje povod za uzbuđenje – iz mnogo razloga. Daje sustavan pregled ciljeva politike EU-a u mnogim sektorima i o
tome kako normizacija u informacijskoj i komunikacijskoj tehnologiji (IKT) može poduprijeti provedbu tih ciljeva.

Ugodno čitanje!

Naslovnica 5/2020

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.