HZN e-glasilo 6/2020

Poštovani čitatelji!

U ovome broju HZN e-glasila, možete u našim stalnim prilozima pročitati o zbivanjima u HZN-u te regionalnim i međunarodnim normizacijskim organizacijama. U vijestima iz HZN-a, nalazi se naš stalni prilog o članovima HZN-a. U rubrici Novosti iz međunarodnih i europskih normizacijskih organizacija, u ovome broju donosimo iz IEC-a prilog Norme za sigurnost o tome kako
norme pomažu u očuvanju povjerljivosti podataka i funkcioniranju operativnih tehnologija. Tu je i prilog o izradi norme za smanjenje pogrešaka u prepoznavanju lica.

Iz ISO-a donosimo prilog QR semafor za zaustavljanje širenja bolesti COVID-19. Hangzhou, jedan od najvećih gradova u Kini, razvio je normu koja će pomoći u sprječavanju širenja koronavirusa na početku oporavka ljudi i gospodarstva, te prilog Ocjena sukladnosti – pametnome dosta. Dokazivanje da vaš proizvod, usluga ili sustav ispunjava zahtjeve norme povećava povjerenje dionika i pomaže u ostvarenju usklađenosti s propisima. Upravo je izmijenjena međunarodna norma za nazive i definicije u području ocjenjivanja sukladnosti.

U novostima iz CEN-a i CENELEC-a donosimo vijesti o tek objavljenoj normi EN 15227:2020 ‘Railway applications - Crashworthiness requirements for rail vehicles“ koja omogućuje smanjenje posljedica sudara u vladovima te će tako putovanje željeznicom po Europi bit će još sigurnije. U području ekološkog dizajna i energetskih oznaka, CEN i CENELEC izrađuju novi niz normi EN 62552 o kućanskim rashladnim aparatima kojima se mjeri energetska učinkovitost raznih proizvoda koji upotrebljavaju energiju u odnosu na zahtjeve za pojedine proizvode.

Iz ETSI-ja tu je vijesti o novoj ETSI-evoj skupini koja izrañuje normizacijski okvir za sigurne sustave praćenja blizine zaražene osobe koji se temelje na pametnom telefonu, kao pomoć u prekidanju lanaca prijenosa bolesti COVID-19.

Ugodno čitanje!

Naslovnica 6/2020

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.