HZN e-glasilo 7/2020

Poštovani čitatelji!

U ovome broju HZN e-glasila, možete u našim stalnim prilozima pročitati o zbivanjima u HZN-u te regionalnim i međunarodnim normizacijskim organizacijama. U vijestima iz HZN-a, nalazi se naš stalni prilog o članovima HZN-a. U rubrici Novosti iz međunarodnih i europskih normizacijskih organizacija, u ovome broju donosimo iz IEC-a prilog o pametnim gradovima i zašto gradovi sada trebaju postati pametni. Naime, dovoljno pitke vode, univerzalni pristup čišćoj energiji, mogućnost ekonomičnog putovanja s jednog mjesta na drugo, osjećaj sigurnosti: sve su to obećanja koja moderni gradovi moraju ispuniti da bi ostali konkurentniji i svojim građanima osigurati pristojnu kvalitetu života. Tu je i slikovni prikaz područja (4 godine star) za koja postoje IEC-ove norma.za pametne gradove.

Iz ISO-a donosimo prilog Grenoble, održivi grad. Održivija gradnja postaje nužna za suočavanje s budućim klimatskim i ekološkim izazovima. Grenoble- Alpes Métropole stekao je status vođe među održivim gradovima. Kao najveća planinska metropola Europe, Grenoble, poznat kao glavni grad francuskih Alpa, postavio je sebi brojne zadatke, npr. stvaranje ekoloških kvartova koji su ugodni za život, izgradnju bioklimatske škole i izradu projekta gradske poljoprivrede. Već više od desetljeća u gradu se provodi projekt stvaranja energetski učinkovitije i ekološki neškodljivije zajednice koja ipak ispunjava potrebe sadašnjih i budućih stanovnika.

U novostima iz CEN-a i CENELEC-a donosimo vijesti o Radionici o europskim kriterijima za kvalitetno stažiranje. Stažiranje ima ključnu ulogu u uključivanju mladih na tržište rada. Ono je bitno za popunjavanje praznina u vještinama nakon obrazovanja. Međutim, velik dio stažiranja ne ispunjava svrhu jer je loše osmišljen. Kako bi se riješilo to pitanje, skupina CEN WS 95 izradila je okvir kvalitete za stažiranje, u kojem se uspoređuju propisi povezani sa stažiranjem u članicama EU-a i utvrđuje dobra praksa za osiguranje kvalitete stažiranja. Okvir ne obuhvaća stručnu praksu.

ETSI je 28 svibnja objavio novi dokument (White Paper), koji su sastavili dužnosnici ETSI-jeve projektne skupine (EP) eHealth, a u kojoj se ističe uloga normizacijskih organizacija u izradi normi za
informacijsku i komunikacijsku tehnologiju (ICT) s ciljem ublažavanja učinaka pandemije bolesti COVID-19.

Ugodno čitanje!

Naslovnica 7/2020

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.