Obavijest o povlačenju izvornih hrvatskih norma o prometnim znakovima

u Službenom glasilu HZN-a 2/2020, od 29. veljače 2020. godine

Na 29. sastanku održanom 5. veljače 2020. godine u Hrvatskom zavodu za norme, članovi HZN/TO 509, Cestovna oprema, donijeli su odluku o povlačenju bez zamjene sljedećih izvornih hrvatskih norma:

HRN 1114:2002

Prometni znakovi - Tehnički zahtjevi

Traffic signs - Technical requirements

HRN 1115:2002

Prometni znakovi - Znakovi opasnosti - Oblikovanje znakova

Road signs - Danger warning signs - Design of signs

HRN 1116:2002

Prometni znakovi - Znakovi izričitih naredaba - Oblikovanje znakova

Road signs - Prohibitory or restrictive signs - Design of signs

HRN 1117:2002

Prometni znakovi - Znakovi obavijesti - Oblikovanje znakova

Road signs - Informative signs - Design of signs

HRN 1118:2002

Prometni znakovi - Znakovi obavijesti za vođenje prometa - Oblikovanje znakova

Traffic signs - Informative advence direction signs - Design

HRN 1119:2002

Prometni znakovi - Dopunske ploče - Oblikovanje znakova

Traffic signs - Additional panels - Design

HRN 1120:2004

Prometni promjenjivi znakovi - Nekontinuirani - Dimenzije

Variable message signs - Discontinuous - Dimensions

HRN 1126:2002

Prometni znakovi - Oprema za ceste - Oblikovanje znakova

Traffic signs - Road furniture - Design

HRN 1127:2002

Prometni znakovi - Branici, polubranici i svjetlosne oznake za označivanje prijelaza ceste preko željezničke pruge - Oblikovanje znakova

Traffic signs - Barriers and getes at level crossings/signals and retroreflective markings - Design


Tehnički odbor HZN/TO 509, Cestovna oprema, 2002. i 2004. godine pripremio je i objavio izvorne norme o prometnim znakovima na koje je upućivao Pravilnik o prometnim znakovima, signalizaciji i opremi na cestama (NN 33/05, 64/05,155/05 i 14/11).

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture donijelo je novi Pravilnik o prometnim znakovima, signalizaciji i opremi na cestama koji je stupio na snagu danom objavljivanja u Narodnim novinama broj 92/2019 od 30. rujna 2019. godine.

Novi Pravilnik ne upućuje na hrvatske norme, već se poziva na Tehničke specifikacije prometnih znakova, oznaka na kolniku, opreme za ceste, hrvatskoga cestovnog pisma, koje su sastavni dio novog Pravilnika, uključujući grafičke podloge u digitalnom obliku koje se objavljuju na mrežnim stranicama Ministarstva nadležnog za poslove prometa.

Članak 15.

Smjernice za provedbu ovog Pravilnika i njegovih pojedinih dijelova, koje prema potrebi donosi ministar, objavljuju se na web stranicama Ministarstva nadležnog za poslove prometa.

Tehničke specifikacije prometnih znakova, oznaka na kolniku, opreme za ceste, hrvatskog cestovnog pisma koje su sastavni dio ovog Pravilnika, uključujući grafičke podloge u digitalnom obliku, objavljuju su na web stranicama Ministarstva nadležnog za poslove prometa.

Na spomenutom sastanku početkom veljače, članovi TO 509 usporedili su tehničke specifikacije i izvorne norme i odlučili o povlačenju izvornih norma bez zamjene budući da se područje koje obrađuju spomenute tehničke specifikacije podudara s područjima rada izvornih norma.

lako povučene, norme su dostupne korisnicima za kupnju ili na uvid u normoteci.

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.