HZN e-glasilo 11/2020

Poštovani čitatelji!

Pred vama je novi broj HZN e-glasila, službenog glasila Hrvatskog zavoda za norme.

U ovome broju možete pronaći informacije o zbivanjima u HZN-u te regionalnim i međunarodnim normizacijskim organizacijama.

U vijestima iz HZN-a, nalazi se naš stalni prilog o članovima HZN-a.

U rubrici Novosti iz međunarodnih i europskih normizacijskih organizacija iz ISO-a donosimo informaciju o odabiru Ulrike Francke za sljedeću predsjednicu ISO-a te obavijest o osnivanju novog tehničkog odbora ISO/TC 330, Surfaces with biocidal and antimicrobial properties, čije će tajništvo voditi AFNOR. Tu je i prilog o obilježavanju Svjetskog dana gradova u ISO-u. Iz IEC-a donosimo obavijest o njihovoj novoj mrežnoj stranici, prilog o obilježavanju Svjetskog dana gradova, te obavijest o novoj normi o zaštiti sustava nuklearnih postrojenja od kibernetičkih napada.

U novostima iz CEN-a i CENELEC-a donosimo priopćenje za tisak o održanoj CEN/CENELEC-ovoj digitalnoj radionici “Umjetna inteligencija u zdravstvu: krčenje puta uz normizaciju”. Iako umjetna inteligencija ima ogroman potencijal u zdravstvu još uvijek postoje zapreke prihvaćanju te tehnologije u Europi i upravo bi norme mogle imati značajnu ulogu u poticanju njene pune primjene U novostima iz ETSI-ja najavljujemo pokretanje novog DECT-2020 radiosučelja za internet stvari, koje predstavlja važan odgovor na potrebe industrije za digitalizacijom. Donosimo i vijest o objavi dokumenta o fiksnim mrežama pete generacije koji otvara put optici svugdje.

Ugodno čitanje!

Naslovnica 11/2020

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.