HZN e-glasilo 12/2020

Poštovani čitatelji!

Pred vama je novi broj HZN e-glasila, službenog glasila Hrvatskog zavoda za norme. I u ovome broju možete pronaći informacije o zbivanjima u HZN-u te regionalnim i međunarodnim normizacijskim organizacijama.

U vijestima iz HZN-a, nalazi se naš stalni prilog o članovima HZN-a. U cilju jačanja administrativnih kapaciteta za provedbu postupaka javne nabave Europska komisija poduzima različite inicijative, a mi donosimo prilog o e-alatu ProcurCompEU za potporu profesionalizaciji javne nabave.

U rubrici Novosti iz međunarodnih i europskih normizacijskih organizacija iz ISO-a donosimo prilog o objavi novih dokumenata:
tehničkoj specifikaciji za primjenu mobilne tehnologije u sektoru obrazovanja koja je dorađena kako bi se osigurao bolji ishod učenja za sve, novoj smjernici za virtualnu stvarnost u učenju kao i novoj normi za sustave ranog upozoravanja i uzbunjivanja građana.

Računarstvo u oblaku donosi revoluciju u načinu na koji komuniciramo i radimo, a time i otvara brojna pitanja. ISO norme nude odgovore na ta pitanja.

Ove je godine u fokusu ISO-ova obilježavanja Dana ljudskih prava utjecaj bolesti COVID-19 i pitanje kako da se u potpunosti oporavimo i izgradimo svijet koji je bolji, otporniji, pravedniji i održiviji?

Iz IEC-a donosimo prilog o tome kako norme omogućuju pouzdanu zdravstvenu skrb te informaciju o objavljenim normativnim dokumentima koji se odnose na proizvode i usluge pomoći za aktivni život (active assisted living, AAL).

Iz CEN-a i CENELEC-a stiže nam odgovor u okviru ocjene trgovinske politike EU-a.

U novostima iz ETSI-ja donosimo obavijest o objavi tehničkog izvještaja kojim se procjenjuje problematika normizacije informacijsko-komunikacijskih tehnologija u području pametnih
gradova.

Ugodno čitanje!

Naslovnica 12/2020

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.