Poštovani čitatelji!


Pred vama je novi broj službenoga glasila Hrvatskog zavoda za norme, četvrti u 2021. godini.

I u ovome broju možete pronaći obavijesti o novostima iz HZN-a te regionalnih i međunarodnih normizacijskih organizacija.

U rubrici Novosti iz HZN-a donosimo prilog naših djelatnica koje su sudjelovale na 2. plenarnom sastanku CEN-CENELEC SABE-a, strateškoga savjetodavnog tijela u području zaštite okoliša.

Možete se upoznati i s informacijama o održanoj promociji hrvatskog prijevoda norme HRN EN ISO 17100:2015, Usluge pismenog prevođenja – Zahtjevi za usluge pismenog prevođenja. Kao i u svakom broju na kraju rubrike Novosti iz HZN-a nalazi se tablica u kojoj je dan brojčani prikaz članstva u Hrvatskom zavodu za norme.


U nastavku su najave budućih događanja: konferencije povodom Svjetskog dana mjeriteljstva koja će se održati virtualnim putem 20. i 21. svibnja 2021. godine. te godišnje konferencije udruženja SBS “Mala i srednja poduzeća (MSP) kao pokretači zelenog rasta: pretvaranje izazova u mogućnosti primjenom norma”.

U rubrici Novosti iz međunarodnih i europskih normizacijskih organizacija i o ovome broju možete pronaći zanimljive obavijesti iz rada međunarodnih i europskih normizacijskih organizacija.

S obzirom da se u mjesecu travnju obilježavaju Svjetski dan zdravlja (7. travanj) te Svjetski dan sigurnosti i zdravlja na radu (28. travanj), jedan dio priloga u ovoj rubrici nastojali smo tematski posvetiti normizaciji u području zdravlja.

Iz ETSI-ja donosimo sažetak dokumenta (White Paper) koji prikazuje kako autonomne mreže mogu utjecati na ulogu telekomunikacija u osiguravanju uspjeha digitalne transformacije industrije.

Najavljujemo tehničku specifikaciju za osiguranje digitalnih potpisa koja predstavlja veliko dostignuće na putu prema interoperabilnosti digitalnih potpisa u nizu primjena u današnjem gospodarstvu, uključujući bankarstvo i financije


Ugodno čitanje!

Naslovnica 4/2021

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.