Poštovani čitatelji!


Pred vama je novi broj službenoga glasila Hrvatskoga zavoda za norme u 2021. godini.

U rubrici Novosti iz HZN-a možete pročitati prilog u kojemu se naglasak stavlja na područja hrvatske normizacije povezane s obilježavanjem Svjetskoga dana ljubaznosti te Dana hrvatskih knjižnica u studenome.

Tu je i tablica u kojoj je dan brojčani prikaz članstva u Hrvatskome zavodu za norme.

U rubrici Novosti iz međunarodnih i europskih normizacijskih organizacija donosimo zanimljive obavijesti iz rada ISO-a, IEC-a, CEN-a, CENELEC-a i ETSI-ja.

CEN i CENELEC jačanjem suradnje sa Zajedničkim istraživačkim centrom Europske komisije (JRC) nastoje povećati razmjenu znanja i stručnjaka između znanstvenih istraživanja i europske normizacije.

Vodeće svjetske normizacijske organizacije – IEC, ISO i ITU – izrazile su spremnost za pridruživanje predloženoj UN-ovoj stručnoj skupini za ublažavanje klimatskih promjena koja će „predložiti jasne norme za mjerenje i analizu obveza nedržavnih čimbenika u pogledu neto nulte stope emisija.”

ETSI je predstavio prvu normu za necelularnu 5G tehnologiju na svijetu, ETSI DECT-2020, koja je prikladna za tvrtke u području pametnih brojila, Industry 4.0, sustava upravljanja zgradama, logistike i pametnih gradova.

Ugodno čitanje!

Naslovnica 11/2021

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.