Poštovani čitatelji!


Pred vama je posljednji broj službenoga glasila Hrvatskoga zavoda za norme u 2021. godini.


U rubrici Novosti iz HZN-a možete pročitati izvještaj o dvjema radionicama održanima tijekom studenoga na kojima su sudjelovali i djelatnici HZN-a. Prva je radionica o aktivnostima Zajedničke radne skupine koju su osnovali Europska komisija i europske organizacije za normizaciju (CEN, CENELEC i ETSI) radi definiranja rješenja za brzo usvajanje europskih norma.
U organizaciji ECOS-a i udruge GLOBAL 2000 održana je online radionica o važnosti sudjelovanja civilnoga društva u normizaciji, osobito o tome kako norme mogu potaknuti primjenu sustava povratne ambalaže. Donosimo i izvještaj o uspješno završenoj TAIEX misiji u području normizacije o procjeni razine spremnosti ukrajinskoga nacionalnog sustava infrastrukture kvalitete s obzirom na pregovore o ACAA-i , a na kojoj su sudjelovali stručnjaci iz HZN-a. Kao i u svakom broju, na kraju rubrike Novosti iz HZN-a nalazi se tablica u kojoj je dan brojčani prikaz članstva u
Hrvatskome zavodu za norme.
U rubrici Novosti iz međunarodnih i europskih normizacijskih organizacija donosimo zanimljive obavijesti iz rada ISO-a, IEC-a, CEN-a, CENELEC-a i ETSI-ja.
CEN/TC 144, Tractors and machinery for agriculture and forestry koji izrađuje norme u službi poljoprivrede, šumarstva i vrtlarstva izradio je novi amandman norme EN ISO 4254-1 za veću sigurnost poljoprivredne mehanizacije. Donosimo i priopćenje za tisak s Općih skupština CEN-a i CENELEC-a, na kojima je golemom većinom potvrđen nastavak članstva Britanskoga instituta za norme (BSI) u dvjema organizacijama od 1. siječnja 2022.
Iz ISO-a donosimo obavijesti o novim dokumentima: ISO/TS 22703, Health informatics – Requirements for medication safety alerts, u kojemu se utvrđuju zahtjevi za sustave upozorenja povezani sa sigurnošću lijekova i pitanja koja moraju uzeti u obzir distributeri tih sustava; ISO 21621, Tourism and related services – Traditional restaurants – Visual aspects, decoration and services, norma kojom se definira što su istinski tradicionalni restorani, a donosi zahtjeve i preporuke za pružanje vjerodostojnoga gastronomskog doživljaja; Upute ISO 31000:2018 – Risk management – A practical guide, koje pomažu organizacijama u ugradnji djelotvornoga okvira odlučivanja u svoje upravljanje, vodstvo i kulturu optimalnom primjenom norme ISO 31000.
IEC je objavio izmijenjenu normu za utične naprave, IEC 60320-1, koja daje opće zahtjeve za sigurnost i zamjenjivost utičnih naprava za uporabu u kućanstvu i druge opće namjene ETSI je predstavio ETSI TS 103 732, prvi u nizu dokumenata koji proizlaze iz norme ETSI EN 303 645 za kibernetičku sigurnost potrošača koje će objaviti u sljedećih 12 do 18 mjeseci, u svrhu definiranja sigurnosnih zahtjeva za pametne telefone i tablete, ublažavanja rizika i zaštite korisnika pametnih telefona.


Ugodno čitanje!

Naslovnica 12/2021

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.