Od velikog broja objava u elektroničkim, digitalnim i ostalim medijima izdvajamo izjavu ravnatelja HZN-a na Radio Sljemenu, gostovanje uživo u emisiji HRT-a Dobro jutro, Hrvatska i izjavu za poslovni tjednik Lider (Svjetski dan norma: Zajednička vizija za bolji svijet (lidermedia.hr).

Medijski nastupi potaknuli su velik interes javnosti i novinarske struke za daljnju suradnju. Predstavljanjem Hrvatskoga zavoda za norme u medijima vizualnim elementima, ilustracijama, jasnim i jednostavnim primjerima iz svakodnevnog života javnosti je približena važnost norma u svakodnevnom životu i poslovnom svijetu.

Ovogodišnja poruka Svjetskog dan norma 2022. Zajednička vizija za bolji svijet - napredak za planet i ljude uz norme jasno ističe koliko je važna suradnja. Vrijeme je da izgradimo bolji, pravičniji, uključiviji i održiviji svijet kako bi u njemu mogle uživati generacije iza nas. Da bismo to ostvarili, moramo surađivati.

Svjetskim danom norma slavimo svoje sudjelovanje u sustavu normizacije u kojem razvijamo rješenja koja su djelotvorna u svim razmjerima – od rješavanja konkretnih nacionalnih problema do mjerljivog doprinosa našeg napretka svjetskim nastojanjima“, izjavio je za Hrvatski radio Radio Sljeme u emisiji uživo ravnatelj Hrvatskog zavoda za norme, Igor Božičević.


publikacija Norme@zabava  publikacija Norme@željeznica  publikacija Norme@poslovipublikacija Norme@aktivnosti

Norme se primjenjuju u gotovo svim područjima života!


Norme su posebno važne u poslovnom svijetu jer pomažu proizvođačima da osiguraju interoperabilnost proizvoda i usluga, smanje troškove, poboljšaju sigurnost te omoguće da inovacije brže dođu na tržište. Također, usklađenost normi jamči da su proizvodi i usluge u skladu sa zakonima EU-a. Ravnatelj HZN-a pozvao je poduzetnike i stručnjake da se uključe u rad tehničkih odbora Hrvatskog zavoda za norme.

„U HZN-u trenutačno djeluju 174 tehnička odbora u čiji je rad uključeno oko 1780 hrvatskih stručnjaka, koji predstavljaju industriju, inženjerske komore, strukovne udruge, znanstvene i obrazovne ustanove, tijela državne uprave itd. Zahvaljujući zajedničkomu radu, HZN objavio je više od 34000 hrvatskih norma koje nam život čine boljim, kvalitetnijim i sigurnijim. HZN prihvatio je oko 4000 harmoniziranih europskih norma, od čega ih je 120, uz veliki doprinos hrvatskih stručnjaka prevedeno na hrvatski jezik“, izjavio je Igor Božičević, ravnatelj HZN-a za poslovni tjednik Lider i Liderov portal.

 

Ravnatelj HZN-a uživo u emisiji Dobro jutro, Hrvatska


Povodom Svjetskog dana normi ravnatelj HZN-a, Igor Božičević gostovao je 19. listopada u emisiji Dobro jutro, Hrvatska. Emisija Dobro jutro, Hrvatska jedna je od najgledanijih i najdugovječnijih emisija HTV-a, zabavno-informativno-mozaična emisija koja se prikazuje punih 30 godina. 

Od dimenzije papira za ispis (A4, A3 itd.), dimenzije i oblika bankovnih kartica, simbola za određivanje veličine odjeće i obuće te njihova održavanja, četkice za zube, proizvoda za njegu kože, prekidača za svjetlo, pribora za jelo... Njihova je uporaba povezana s javnim prijevozom, uredskim namještajem, računalima itd. Zbog normi bankovnom ili kreditnom karticom možete se koristiti u svim bankama i na bankomatima te naplatnim mjestima bilo gdje u svijetu. Najvažnija je funkcija normi pružanje sigurnosti da su proizvod ili usluga prikladni za namjenu, sigurni i neće naštetiti ljudima ili okolišu.

Nabrojivši niz primjera iz svakodnevnog života svoj je nastup u medijima završio čestitkom svim članovima HZN-a, članovima tehničkih odbora HZN-a, korisnicima, suradnicima i medijima te zaželio Sretan svjetski dan norma!

 

Foto: Mirjana Fijolić

Autor: Mirjana Fijolić, voditeljica Odsjeka za međunarodnu suradnju i odnose s javnošću Hrvatskog zavoda za norme

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.