Svake godine 14. listopada međunarodna normizacijska zajednica obilježava Svjetski dan norma. Njime se odaje priznanje zajedničkim naporima tisuća stručnjaka iz cijelog svijeta na izradi dragovoljnih norma.

Uz krilaticu „ZAJEDNIČKA VIZIJA ZA BOLJI SVIJET“, Svjetski dan norma već je nekoliko godina posvećen podizanju svijesti o tome kako norme pridonose ciljevima održivog razvoja (SDG). Ovogodišnje je obilježavanje usredotočeno na SDG 3 -zdravlje i blagostanje.

PORUKA ZA SVJETSKI DAN NORMA 2023.

Zajednička vizija za bolji svijet
Treći cilj održivog razvoja – dostupna i sigurna zdravstvena zaštita za sve 


Pristup kvalitetnoj zdravstvenoj skrbi ljudsko je pravo i ključno je za održivi razvoj. Treći cilj održivog razvoja usmjeren je na osiguranje zdravog života i promicanje blagostanja za ljude svih generacija. 

Međunarodne norme i ocjenjivanje sukladnosti imaju ključnu ulogu u postizanju trećeg cilja održivog razvoja. Oni osiguravaju globalni okvir kojim se olakšava prihvaćanje digitalnih tehnologija u zdravstvu, istraživanje i razvoj te proizvodnja i održavanje medicinskih uređaja i sustava, a time se osigurava da su učinkoviti, sigurni i pouzdani medicinski proizvodi, zdravstvene usluge i sustavi dostupni svima.

Oni su i temelj za djelotvorne strategije i propise kojima se potiče suradnja radi poboljšanja zdravstvene skrbi. 

U vremenu razvoja digitalnih zdravstvenih tehnologija, norme IEC-a, ISO-a i ITU-a pomažu u ostvarenju sigurnosti sustava i zaštiti privatnosti pacijenata.

Normama za ciljeve održivog razvoja i našom zajedničkom vizijom za bolji svijet ujedinjeni ćemo raditi na ubrzanju ostvarenja Programa Ujedinjenih naroda za održivi razvoj do 2030. godine. 

 

Svim članovima HZN-a, članovima tehničkih odbora HZN-a, korisnicima i suradnicima

želimo sretan Svjetski dan norma!
 

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.