HZN e-glasilo 3/2020

Poštovani čitatelji!

U ovome broju HZN e-glasila, možete u našim stalnim prilozima pročitati o zbivanjima u HZN-u te regionalnim i međunarodnim normizacijskim organizacijama. U vijestima iz HZN-a, nalazi se naš stalni prilog o članovima HZN-a.

U rubrici Novosti iz međunarodnih i europskih normizacijskih organizacija, u ovome broju donosimo iz IEC-a poruku Fransa Vreeswijka, bivšega glavnog tajnika i glavnog direktora IEC-a: U današnjem svijetu, stalna je samo promjena. 3. veljače 2020. godine Frans Vreeswijk službeno je predao vođenje IEC-a svom nasljedniku Philippeu Metzgeru, a ovdje on govori o tome što smatra najvećim postignućima svoga osmogodišnjeg vođenja IEC-a.

Iz ISO-a donosimo prilog Rušenje ugljikovog otiska uz pomoć nove međunarodne norme u kojem se govori o ogromnom potencijalu građevinskog sektora da očiste svijet jer na njega otpada gotovo 40 % svjetskih emisija CO2. Nova međunarodna norma pomaže tom sektoru industrije upravo u tome jer osigurava najbolji način upotrebe zgrada i djelotvornu ponovnu upotrebu ii recikliranje njihovih sastavnih dijelova kad one dotraju i prilog Inspiracija za uspješne inovacije uz novu međunarodnu normu. U njemu se govori o tome kako sustav upravljanja inovacijama
pomaže organizacijama da prikupe najbolje ideje i trajno se poboljšavaju kako bi bile ukorak s konkurencijom te upravo objavljenoj normi u nizu ISO-ovih normi za upravljanje inovacijama.

U novostima iz CEN-a i CENELEC-a donosimo vijest o jednoj od glavnih koristi europskih normi što proizvode koje svakodnevno upotrebljavamo čini sigurnijima. Ta vrijednost osobito se odnosi na normu EN IEC 62115:2020 “Electric toys – Safety”, koja je nedavno objavljena s europskim amandmanom A11:2020.

Ugodno čitanje!

Naslovnica 03/2020

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.