Poštovani čitatelji!


Pred vama je prvi broj službenoga glasila Hrvatskog zavoda za norme u 2022. godini.

U rubrici Novosti iz HZN-a donosimo pregled hrvatskih norma objavljenih u drugoj polovici 2021. godine dostupnih na hrvatskome jeziku. Kao i u svakome broju na kraju rubrike Novosti iz HZN-a nalazi se tablica u kojoj je dan brojčani prikaz članstva u Hrvatskome zavodu za norme.

U rubrici Novosti iz međunarodnih i europskih normizacijskih organizacija donosimo zanimljive obavijesti iz rada ISO-a, IEC-a, CEN-a, CENELEC-a i ETSI-ja.

Možete pročitati prijevod članka o ISO-ovome dugoročnom Akcijskom planu za ravnopravnost spolova, čime ISO poduzima velik korak prema napretku radi ostvarenja cilja održivog razvoja br.5.

ISO i IEC objavili su tehnički izvještaj ISO/IEC TR 24372 koji će pomoći korisnicima u razumijevanju algoritama umjetne inteligencije.

Iz CEN-a i CENELEC-a donosimo obavijest o novome izdanju CEN/CENELEC-ovih uputa 25 te najavu triju radionica koje će se održati virtualnim putem u veljači i travnju ove godine. Tu su i poveznice na prigodne videozapise koje su pripremili stručnjaci iz odbora CEN/TC 256 i CLC/TC 9X povodom zaključenja Europske godine željeznice.

Iz ETSI-ja donosimo članak o satelitima koji imaju ključnu ulogu u suočavanju sa sve većom potrebom za digitalnom transformacijom usluge praćenja imovine.

Ugodno čitanje

Naslovnica 1/2022

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.