Kako norme poduzetnike čine konkurentnijima na tržištu?

Kako europske norme pomažu poduzetnicima i utječu na njihovu konkurentnost? Zašto normirani proizvodi znače kvalitetu i sigurnost? Gdje poduzetnici mogu potražiti i vidjeti norme koje ih zanimaju? U novom videu podcasta Govornik by Melita Pavlek , Kako norme poduzetnike čine konkurentnijima na tržištu o ovim je pitanjima pitanjima govorila dr.sc. Ana Marija Boljanović, voditeljica Odsjeka za poslove normoteke Hrvatskog zavoda za norme i Kontaktne točke za mala i srednja poduzeća.

"Primjenom europskih norma poduzetnici dokazuju da su se usmjerili na izvrsnost, na kvalitetu i sigurnost svojih proizvoda. Proizvodi izrađeni po europskim normama primjenjivi su na čitavom tržištu Europske unije te sukladni sa zakonodavstvom Europske unije. Norme pomažu da proizvodi budu interoperabilni i zamjenjivi sa drugim proizvodima koji su već stavljeni na tržište. " objasnila je Ana Marija Boljanović dodavši da kada primjenjuju norme poduzetnici imaju i lakši pristup i javnim nabavama koje se sada sve češće referiraju na norme, a posebno na norme za sustave upravljanja kvalitetom i okolišem, koji su postali neizostavni u javnim nabavama.

"Norme sprječavaju zapreke za stavljanje proizvoda na tržište. Takvi su proizvodi definitivno prepoznatljivi kao kvalitetni i sigurni, a poduzetnici i tvrtke koji koriste norme imaju bolju reputaciju na tržištu" zaključila je Boljanović.

Hrvatski  zavod za norme (HZN) provodi brojne aktivnosti  kojima je cilj olakšati pristup normama i poboljšati  sudjelovanje mikro, malih i srednjih poduzetnika u aktivnostima normizacije poput objave publikacija, održavanja radionica i slično. Kako bi se olakšao pristup normama, u Hrvatskom zavodu za norme (HZN) ustrojena je normoteka, kao informacijska, dokumentacijska i komunikacijska središnjica, u kojoj je svim korisnicima omogućen besplatan uvid u norme i ostale publikacije iz fonda.

Za informacije o normama kontaktirajte nas na brojeve telefona 01 610 60 51 / 01 610 60 59 ili e-poštom msp@hzn.hr

Dođite! Posjetite Kontaktnu točku za mala i srednja poduzeća, koja je uspostavljena u normoteci Hrvatskog zavoda za norme na adresi Ulica grada Vukovara 78 i naučite kako norme mogu pomoći poduzetnicima.

Foto: snimka zaslona video intervjua/PoslovniTV

Izvor: PoslovniTV

Objava je pripremljena u suradnji s Mirjanom Fijolić, voditeljicom Odsjeka za međunarodnu suradnju i odnose s javnošću Hrvatskog zavoda za norme

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.