Poštovani čitatelji!
Pred vama je šesti broj službenoga glasila Hrvatskog zavoda za norme u 2022. godini.
U našoj rubrici Novosti iz HZN-a možete pročitati prilog o sudjelovanju djelatnica HZN-a na 56. sastanku Europskoga foruma za distribuciju norma u organizaciji Austrijskog instituta za norme (NBN) održanog u Beču 7. i 8. lipnja 2022. godine. Kao i u svakom broju na kraju ove rubrike nalazi se tablica u kojoj je dan brojčani prikaz članstva u Hrvatskom zavodu za norme. 
U rubrici Novosti iz međunarodnih i europskih normizacijskih organizacija donosimo zanimljive obavijesti iz rada ISO-a, IEC-a, CEN-a, CENELEC-a i ETSI-ja.
Lipanj je mjesec u kojemu su prigodnim kampanjama obilježeni Svjetski dan zaštite okoliša (5. lipnja) i Svjetski dan sigurnosti hrane (7. lipnja). 
ISO je povodom Svjetskog dana sigurnosti hrane objavio prerađenu normu ISO 22003 za sustave upravljanja sigurnošću hrane (1. i 2. dio), koja će zasigurno koristiti tvrtkama koje se bave hranom, njihovim kupcima, potrošačima, vlasnicima certifikacijskih programa, auditorima za sigurnost hrane i svima koji se bave priznavanjem programa sigurnosti hrane, bilo u privatnom bilo u javnom sektoru.
CENELEC je objavio novi normativni dokument CLC/TS 50600-5-1, prvu tehničku specifikaciju na svijetu koja se bavi modelom naprednosti („zrelosti“; maturity) podatkovnih centara s obzirom na gospodarenje energijom i kompatibilnost s okolišem.
Donosimo i zanimljiv tekst o IEC-ovim odborima i normama koji se bave utjecajem različitih sustava prijevoza na okoliš. Sve je jasnija potreba za zelenijim, održivijim sustavima prijevoza pri čemu može pomoći upravo primjena međunarodnih normi.
Iz ETSI-ja donosimo prilog o ETSI EN 303 645, prvoj globalno primjenjivoj normi za sigurnosti uređaja interneta stvari (IoT) u kojoj su dani polazni sigurnosni zahtjevi za 13 područja kibernetičke sigurnost.
Ugodno čitanje!

Naslovnica 6/2022

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.