Poštovani čitatelji!
Pred vama je sedmi broj službenoga glasila Hrvatskog zavoda za norme u 2022. godini.

U našoj rubrici Novosti iz HZN-a donosimo pregled hrvatskih norma objavljenih u prvoj polovici 2022. godine dostupnih na hrvatskom jeziku. Tu je i prilog o sudjelovanju predstavnika HZN-a na Općoj skupštini CEN-a i CENELEC-a, održanoj u Pragu 22. lipnja 2022. godine. Kao i u svakom broju na kraju ove rubrike nalazi se tablica u kojoj je dan brojčani prikaz članstva u Hrvatskom zavodu za norme.

U rubrici HZN u medijima možete pročitati cijeli tekst članka koji je uz videointervju s ravnateljem HZN-a objavljen 18. travnja na multimedijskoj platformi Privredni.hr, o čemu smo objavili kratku obavijest u broju 4/2022.

U rubrici Novosti iz međunarodnih i europskih normizacijskih organizacija donosimo zanimljive obavijesti iz rada ISO-a, IEC-a, CEN-a, CENELEC-a i ETSI-ja.
Donosimo prijevod priloga koji je objavio ISO o primjenjivosti norma na mikropoduzeća te mala i srednja poduzeća, koja mogu imati goleme koristi od usklađivanja s međunarodnim normama koje pomažu u smanjenju troškova, povećanju vjerodostojnosti i povjerenja te natjecanju s većim poduzećima na međunarodnom tržištu.

CEN i CENELEC objavili su godišnje izvještaje za 2021. godinu, a unuta teksta nalazi se i poveznica putem koje ih možete preuzeti i pročitati. Pokrenuta je i aplikacija za povezivanje CEN-ovih i CENELEC-ovih norma s ciljevima održivog razvoja.

Tu je i prilog o novom izdanju IEC-ove norme IEC 61340-5-3, koja se bavi zaštitom elektroničkih uređaja od oštećenja uzrokovanih statičkim elektricitetom i donosi važne tehničke promjene, npr. nove zahtjeve i upute kojima će se poboljšati zaštita.

Iz ETSI-ja donosimo prilog o Europskom zakonu o pristupačnosti i usklađenim normama za pristupačnost, koje podupiru gospodarstvo, javnu upravu, osobe s invaliditetom i starije osobe, s posebnim naglaskom na norme EN 301 549, EN 17210 i EN 17161.

Ugodno čitanje!

Naslovnica 7/2022

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.