Poštovani čitatelji!

Pred vama je osmi broj službenoga glasila Hrvatskog zavoda za norme u 2022. godini.

U našoj rubrici Novosti iz HZN-a donosimo prilog s pregledom podataka o korisnicima i uporabi repozitorija hrvatskih norma, HRN4You, u prvoj polovici 2022. Godine, kao i prilog o prodaji norma u prvoj polovici 2022. godine s tabličnim prikazom najprodavanijih hrvatskih norma.

U rubrici Novosti iz HZN/TO-a nalazi se tablica s brojčanim prikazom članstva u Hrvatskom zavodu za norme te Odluke Upravnog vijeća koje se odnose na članstvo u HZN-u donesene na 10. sjednici Upravnog vijeća HZN-a održanoj 4. kolovoza 2022. godine.

U rubrici HZN u medijima prenosimo u cijelosti članak Nova europska strategija za normizaciju: Ove će godine norme biti jedno od glavnih pitanja hrvatskoga gospodarstva, objavljen u tiskanom i digitalnom izdanju poslovnog tjednika Lider. Donosimo i informaciju o objavi dvaju videa na portalu Poslovni dnevnik, u okviru serijala „Govornik by Melita Pavlek, u kojima su o važnosti norma za poduzetnike te članstvu poduzetnika u tehničkim odborima HZN-a govorili dr. sc. Ana Marija Boljanović, voditeljica Odsjeka za poslove normoteke Hrvatskoga zavoda za norme i ravnatelj Hrvatskog zavoda za norme Igor Božičević.

Rubrika Novosti iz međunarodnih i europskih normizacijskih organizacija sadrži zanimljive obavijesti iz rada ISO-a, IEC-a, CEN-a, CENELEC-a i ETSI-ja.

Donosimo prijevod priloga koji je objavio ISO o o dvjema normama za održivo ronjenje, ISO 21416 i ISO 21417. Ovim normama promiču se tehnike ronjenja kojima se čuvaju morski ekosustavi i jača opredijeljenost ronilaca za ekološko ponašanje.

Tu je i prilog o novom izdanju IEC-ove norme IEC 62271-203, kojom se utvrđuju izvedbeni i sigurnosni zahtjevi za sklopnu aparaturu izoliranu plinom, koja se upotrebljava u visokonaponskim sustavima.

Nakon dvije godine intenzivnog istraživanja i razvoja, CEN je objavio novu normu EN 17748-1, Foundational Body of Knowledge for the ICT Profession (ICT BoK) - Part 1: Body of Knowledge, koja daje temeljni korpus znanja za informacijsku i komunikacijsku tehnologiju (IKT).

Iz ETSI-ja donosimo prilog o novoj verziji ETSI-jevih uputa EG 203 499 koje su dostupne na 19 jezika te pojednostavnjuju pristup krajnjih korisnika uređajima, uslugama i aplikacijama IKT-a.

U rubrici Obavijesti donosimo informaciju o novom izdanju Plavog vodiča (Blue Guide) o provedbi pravila EU-a o proizvodima 2022. te novoj verziji CEN-CENELEC-ovih unutrašnjih pravila, 3. dio, iz 2022. godine.

                                                                                                                                            Ugodno čitanje!

 

Naslovnica HZN e-glasilo 8/2022

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.