Poštovani čitatelji!

Pred vama je deveti broj službenoga glasila Hrvatskog zavoda za norme u 2022. godini.

Rujan je mjesec u kojemu se svake godine prigodnim kampanjama obilježavaju Europski  tjedan mobilnosti i Europski tjedan održive energije te Svjetski dan turizma (27. rujna). Uz prigodne tekstove donosimo i popis norma koje je HZN prihvatio u hrvatsku normizaciju, a tematski su povezane s ovim događanjima.

Kao i u svakom broju, na kraju ove rubrike nalazi se tablica u kojoj je dan brojčani prikaz članstva u Hrvatskom zavodu za norme.

U rubrici Novosti iz međunarodnih i europskih normizacijskih organizacija donosimo zanimljive obavijesti iz rada ISO-a, IEC-a, CEN-a, CENELEC-a i ETSI-ja.

Od 19. do 23. rujna 2022. godine održana je Godišnja skupština ISO-a u Abu Dhabiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) te je okupila rekordnih 5000 sudionika iz cijelog svijeta, među kojima je kao predstavnik Republike Hrvatske bila i delegacija Hrvatskog zavoda za norme. Održivost, otpornost i uključivost trendovi su u globalnom turizmu, a u tekstu koji donosimo iz ISO-a pročitajte kako norme podupiru put prema ostvarenju tih trendova.

Kao važan doprinos normizaciji željeznica CENELEC-ov tehnički odbor CLC/TC 9X objavio je novu normu EN 50388-1:2022, Railway Applications - Fixed installations and rolling stock - Technical criteria for the coordination between electric traction power supply systems and rolling stock to achieve interoperability - Part 1: General, a u suradnji sa CEN-ovim tehničkim odborom CEN/TC 256 objavljen je novi tehnički izvještaj CEN/TR 17833:2022.

Donosimo i zanimljiv tekst o IEC-ovu odboru TC 4, Hydraulic turbines, koji objavljuje norme koje se odnose na sigurnost i značajke hidrauličkih turbina. Naime, visoke temperature i suše kojima smo svjedočili ovoga ljeta dovode do pada razina rijeka i smanjenja dotoka vode te je nužno modernizirati stara postrojenja hidroelektrana pri čemu su smjernice u normama iznimno korisne.

Iz ETSI-ja donosimo prijevod intervjua objavljenog u srpanjskom broju časopisa „Enjoy!“ u kojemu je Jean-Marc Coïc, zamjenik glavnog direktora tvrtke INTERSEC, govori o koristima umjetne inteligencije za građane i  kako ETSI-jeve norme mogu pomoći da se one ostvare.

Ugodno čitanje!

Naslovnica 9/2022

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.