Poštovani čitatelji!

Pred vama je deseti broj službenoga glasila Hrvatskog zavoda za norme u 2022. godini.

U Hrvatskom zavodu za norme održano je predavanje za članove tehničkih odbora HZN-a iz područja elektrotehnike, telekomunikacija i informacijske tehnologije, o čemu više možete pročitati u rubrici Novosti iz HZN-a. Kao i u svakom broju, u rubrici Novosti iz HZN/TO-a nalazi se tablica u kojoj je dan brojčani prikaz članstva u Hrvatskom zavodu za norme. 

U rubrici HZN u medijima možete pročitati priloge o medijskom nastupu ravnatelja Hrvatskog zavoda za norme, g. Igora Božičevića, u emisiji Dobro jutro Hrvatska te izjavu za Hrvatski radio Sljeme povodom Svjetskog dana norma. I Lider je posvetio dio svoga medijskog prostora obilježavanju Svjetskog dana norma prigodnim tekstom. Više o tome saznajte putem poveznice. 

U rubrici Novosti iz međunarodnih i europskih normizacijskih organizacija donosimo zanimljive obavijesti iz rada ISO-a, IEC-a, CEN-a, CENELEC-a i ETSI-ja.

Donosimo prilog o završenoj godišnjoj skupštini ISO-a te najavu ISO-ova sudjelovanja na konferenciji COP27: norme za zaštitu klime. Tu je i prijevod ISO-ova članka o trendovima u normama.

CEN je objavio novu tehničku specifikaciju koja omogućuje učinkovitije upravljanje mrežama javnog prijevoza. Objavio je i novu normu koja osigurava poštenje i odgovornost u javnoj nabavi. Europski je parlament velikom većinom glasova prihvatio zakonski prijedlog za prihvaćanje punjača USB-C kao univerzalnog punjača za europsko jedinstveno tržište uz naglasak na potrebu za izradom normi kao potporom za inovacije u bežičnom punjenju i za iznošenjem tih inovativnih rješenja na tržište.

Tu je i prilog o IEC-ovim normama niza IEC 61400, koje daju stroge smjernice za projektiranje vjetroturbina kako bi bile u stanju izdržati ekstremne vremenske uvjete.

Početkom listopada održana je ETSI-jeva radionica pod nazivom „Stvaranje sljedeće generacije stručnjaka za normizaciju u IKT-u: Radionica o podučavanju normizacije“ na kojoj su sudjelovale i predstavnice Hrvatskog zavoda za norme, Alica Glavaš, viša stručna savjetnica za normizaciju u području telekomunikacija i Mirjana Fijolić, voditeljica Odsjeka za međunarodnu suradnju i odnose s javnošću. Donosimo prilog o samome događaju, ali i njegovu značenju za buduću suradnju ETSI-ja i HZN-a.

                                                Ugodno čitanje!

naslovnica 10/2022

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.