Poštovani čitatelji!

Pred vama je jedanaesti broj službenoga glasila Hrvatskog zavoda za norme u 2022. godini.

U Hrvatskom zavodu za norme održano je predavanje za članove tehničkih odbora HZN-a i objavljeno je novo izdanje izvorne hrvatske norme HRN 1112:2022, Komplet prve pomoći za motorna vozila kategorije M i N, o čemu više možete pročitati u rubrici Novosti iz HZN-a. Kao i u svakom broju, u rubrici Novosti iz HZN/TO-a nalazi se tablica u kojoj je dan brojčani prikaz članstva u Hrvatskom zavodu za norme.

U rubrici Aktivnosti za MSP donosimo najavu Dana otvorenih vrata HZN-a, kojim se HZN uključuje u obilježavanje Europskog tjedna malog i srednjeg poduzetništva. Tu je i prilog o skupštini MSP-ova 2022. koja se održava u Pragu od 28. do 30. studenoga 2022. godine u okviru češkog predsjedavanja Vijećem Europske unije.

U rubrici Novosti iz međunarodnih i europskih normizacijskih organizacija donosimo zanimljive obavijesti iz rada ISO-a, IEC-a, CEN-a, CENELEC-a i ETSI-ja.

Međunarodna organizacija za normizaciju (ISO) objavila je 11. studenoga dugoočekivane smjernice za neto nulte emisije (Net Zero Guidelines) kao potporu svim čimbenicima i organizacijama u postizanju ciljeva u pogledu neto nultih stopa emisija. Objavljena je i nova,poboljšana inačica norme ISO/IEC 27001,najpoznatije norme za upravljanje informacijskom sigurnošću na svijetu.

Europski parlament velikom je većinom glasovao da USB-C postane zajedničko rješenje za punjenje pametnih telefona koji se prodaju u Europskoj uniji, a predložena direktiva temelji se na IEC-ovim normama za USB-c i napajanje.

CEN je objavio novu tehničku specifikaciju koja daje smjernice za siguran rad centara za fitness tijekom epidemija zaraznih bolesti. Za područje informacijske i komunikacijske tehnologije (IKT) objavljena je nova norma EN 17640, Fixed-time cybersecurity evaluation methodology for ICT products, koja pomaže u ocjenjivanju kibernetičke sigurnosti proizvoda iz područja IKT-a, i tehnička specifikacija CEN/TS 17834, kojom se uspostavlja europski okvir profesionalne etike za profesiju IKT-a.

ETSI pozdravlja ideju jačanja uloge nacionalnih organizacija za normizaciju u postupcima donošenja odluka o europskim normama. Tu su idejupodržali i veleposlanici država članica EU-a kao konačni usklađeni tekst Uredbe o izmjeni Uredbe (EU) br. 1025/2012 u pogledu odluka europskih organizacija za normizaciju koje se odnose na europske norme i europske normizacijske dokumente.

 

                                                                                                                                                                                                                                Ugodno čitanje!

naslovnica 11/2022

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.