Poštovani čitatelji!

Pred vama je posljednji broj službenoga glasila Hrvatskog zavoda za norme u 2022. godini.

1. prosinca održan je Dan otvorenih vrata HZN-a kojim se HZN uključio u obilježavanje Europskog tjedna malog i srednjeg poduzetništva. Tom prilikom razgovarali smo sa dvjema mladim stručnjakinjama o važnosti normizacije u području njihova rada. Istoga dana u službenom posjetu Hrvatskom zavodu za norme bili su predstavnici ASI-ja (Austrian Standards International). Studenti Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije posjetili su Hrvatski zavod za norme 12. prosinca 2022. godine i tom prilikom djelatnici HZN-a održali su izlaganja kako bi im približili hrvatsku normizaciju i potaknuli ih na pravovremeno uključivanje u normizacijski rad. 

Kao i u svakom broju, u rubrici Novosti iz HZN/TO-a donosimo tablicu u kojoj je dan brojčani prikaz članstva u Hrvatskom zavodu za norme. 

U rubrici Aktivnosti za MSP možete pročitati prilog o pobjednici ovogodišnjeg natjecanja mladih u eseju u okviru Tjedna MSP-ova koje je održano za vrijeme Skupštine malih i srednjih poduzeća (MSP) u Pragu.

U rubrici Novosti iz međunarodnih i europskih normizacijskih organizacija donosimo zanimljive obavijesti iz rada ISO-a, IEC-a, CEN-a, CENELEC-a i ETSI-ja.

Donosimo prijevod članka o nizu norma ISO 3166, Codes for the representation of names of countries and their subdivisions, međunarodnim normama u širokoj upotrebi, koje omogućuju nesmetanu i sigurnu međunarodnu razmjenu roba i informacija, čime se štedi vrijeme i izbjegavaju pogreške. ISO je objavio i novu poboljšanu verziju norme ISO/IEC 27001, najpoznatije norme za upravljanje informacijskom sigurnošću na svijetu.

IEC je objavio izmjenjene verzije niza tehničkih norma za pametnu rasvjetu IEC 62386, Digital addressable lighting interface s komentarima (commented version, CMV), u kojima su vidljive promjene u odnosu na prethodna izdanja.

CEN je objavio nove norme: EN ISO 21789:2022, Gas turbine applications – Safety za veću sigurnost plinskih turbina nužnih za osiguranje stabilne opskrbe energijom i EN 13799:2022, LPG 
equipment and accessories – Contents gauges for Liquefied Petroleum Gas (LPG) pressure vessels
za nivokaze za tlačne posude za ukapljeni naftni plin.

Na općoj skupštini ETSI-ja, održanoj 29. i 30. studenoga u Sophia Antipolisu u Francuskoj, izabran je novi predsjednik i potpredsjednici. Više informacija o tome pronađite u prijevodu ETSI-jevog priopćenja.

Ugodno čitanje!

Naslovnica 12/2022

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.