Objavljena izmjena Uredbe (EU) br. 1025/2012 o europskoj normizaciji

U Službenome listu Europske unije 19. prosinca 2022. godine objavljena je Uredba (EU) 2022/2480 Europskoga parlamenta i Vijeća od 14. prosinca 2022. o izmjeni Uredbe (EU) br. 1025/2012 u pogledu odluka europskih organizacija za normizaciju koje se odnose na europske norme i europske normizacijske dokumente.

Cilj je izmjene ove Uredbe koja uređuje europski normizacijski sustav zaštita načela dobroga upravljanja u isporuci normi koje zahtijeva EK u skladu s člankom 10. stavkom 1. Uredbe o europskoj normizaciji. Izmjenom Uredbe propisuje se zastupljenost nacionalnih normizacijskih tijela i njihove ovlasti za donošenje odluka koje se odnose na EU, a čime se osigurava dosljednost normi sa zakonodavstvom i politikama EU-a.

Time se želi izbjeći bilo kakav neprikladan utjecaj dionika izvan EU-a i EGP-a, što znači da odluke o izvršavanju zahtjeva za normizaciju, koje provode europske organizacije za normizaciju, radi potpore zakonodavstvu i politikama Unije, donose isključivo nacionalna tijela za normizaciju država članica EU-a.

Ona se na najbolji način mogu pobrinuti da se interesi, ciljevi politike i vrijednosti Unije, kao i opći javni interes uzimaju u obzir u europskim organizacijama za normizaciju.

Ova je zakonodavna izmjena u skladu i s političkom važnošću norma, kako je najavljeno u Normizacijskoj strategiji EU-a. Naime, Europske organizacije za normizaciju - Europski odbor za normizaciju (CEN), Europski odbor za elektrotehničku normizaciju (CENELEC) i Europski institut za telekomunikacijske norme (ETSI) imaju isključivu ulogu u europskom normizacijskom sustavu te su jedine organizacije koje ispunjavaju uvjete za rad na zahtjevima za normizaciju koje podnosi Komisija.

Ova Uredba stupa na snagu dvadesetog dana od dana objave u Službenome listu Europske unije, a primjenjuje se od 9. srpnja 2023. te je u cijelosti obvezujuća i izravno se primjenjuje u svim državama članicama.

Foto: logo Europske komisije www.earto.eu

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.