Poštovani čitatelji!

Pred vama je prvi broj službenoga glasila Hrvatskog zavoda za norme u 2023. godini.

Europska komisija proglasila je 2023. godinu Europskom godinom vještina i u suradnji s Europskim parlamentom, državama članicama, socijalnim partnerima, javnim i privatnim službama za zapošljavanje, gospodarskim i industrijskim komorama, pružateljima usluga obrazovanja i osposobljavanja te radnicima i poduzećima predlaže novi poticaj cjeloživotnom učenju. Kako bi ostvarila te ciljeve, Komisija će promicati mogućnosti usavršavanja i prekvalifikacije, naprimjer isticanjem relevantnih inicijativa EU-a, uključujući mogućnostifinanciranja sredstvima EU-a.

U rubrici Novosti iz HZN-a možete pročitati prilog o dogovorenoj suradnji Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije
(HAMAG-BICRO) i Hrvatskog zavoda za norme radi razmjene informacija i podizanja informiranosti poduzetnika o normama i normizaciji te njihovu implementiranju. Tu je i prilog o 1. sjednici
Stručnog vijeća Hrvatskog zavoda za norme održanoj 20. prosinca 2022. godine te posjetu studenata i predavača sa Zdravstvenog veleučilišta u Zagrebu normoteci Hrvatskoga zavoda za norme. Donosimo vam i pregled hrvatskih norma dostupnih na hrvatskom jeziku, koje su prijevodi engleskih verzija hrvatskih norma objavljenih u razdoblju od srpnja do prosinca 2022. godine. Velik dio prijevoda norma nastao je sudjelovanjem HZN-a u projektu prevođenja europskih normativnih dokumenata na jezike Europske zajednice pod nazivom Translation of European standardization documents into Community languages u suradnji EK-a i Središnje uprave CEN-a i CENELEC-a (CCMC).

Kao i u svakom broju, u rubrici Novosti iz HZN/TO-a nalazi se tablica u kojoj je dan brojčani prikaz članstva u Hrvatskom zavodu za norme.

U rubrici Novosti iz međunarodnih i europskih normizacijskih organizacija donosimo zanimljive obavijesti iz rada ISO-a, IEC-a, CEN-a, CENELEC-a i ETSI-ja.

                                                                                              Ugodno čitanje!

Naslovnica 1/2023

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.