CEN/CENELEC-ov program rada za 2023.

Objavljen je i dostupan CEN/CENELEC-ov program rada za 2023. godinu.

Posljednjih godina svijet je pogodio niz neviđenih šokova. Kao odgovor na to Europa provodi postupak obnove: od borbe protiv globalnog zatopljenja do stvaranja uspješnoga digitalnog ekosustava, od poticanja održivog i pravednoga gospodarskog oporavka do borbe za stratešku autonomiju. Godina 2023. bit će odlučujuća godina za oblikovanje budućnosti Europe, među ostalim i zato što se obilježava 30. obljetnica jedinstvenog tržišta

U tom kontekstu stratešku ulogu mogu imati europske norme. One služe kao ključni alati za osiguravanje pouzdanih i tržišno utemeljenih rješenja za sadašnje i buduće izazove. Osim toga, europske su norme ključne kao potpora prioritetima EU-a poput dvostruke zelene i digitalne tranzicije te osiguranja strateške autonomije.

Program rada za 2023. godinu daje pregled glavnih događaja u normizaciji i strateških prioritetnih područja koja su CEN i CENELEC spremni uvesti u 2023. godini u 14 poslovnih sektora. Čitatelj će za svaki sektor naći popis tehničkih tijela koja provode projekte i saznati koliko su normi CEN i CENELEC objavili u tom sektoru te u kojim se područjima očekuje normizacijski rad.

Program rada odraz je usredotočenosti na tri horizontalna poslovna područja, bitna za pristupanje današnjim izazovima: pristupačnost, održivost i pametne tehnologije. Posebno težište stavlja se na održivost i pametne tehnologije jer su neophodne za ostvarenje zelene i digitalne tranzicije Europe.

U zadnjem poglavlju dan je horizontalni pregled najvažnijih strateških elemenata razvoja CEN-a i CENELEC-a tijekom 2023. godine i nakon toga – pri čemu je najvažniji nastavak provedbe Strategije do 2030. godine i pojačana suradnja s europskim institucijama u okviru nove strategije europske normizacije.

Vjeruje se da će 2023. godina biti uzbudljiva i donijeti korjenite promjene. CEN i CENELEC raduju se suradnji sa članovima i partnerima te s europskim institucijama u izgradnji učinkovitog i uključivoga europskog normizacijskog sustava okrenutog budućnosti u korist europskoga gospodarstva, industrije i građana.

Program rada dostupan je na mrežnoj stranici CEN-a i CENELEC-a u dvije inačice:

Ove će godine program rada biti popraćen našim #SectorTalks: nizom videozapisa u kojima voditelji projekata CEN-a i CENELEC-a govore o svome području rada i što se može očekivati u 2023. godini.

U prvome, koji je već dostupan ovdjeAlessia GAETANI govori o sektoru kemikalija.

 

Izvor: CEN/CENELEC

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.