Poštovani čitatelji!

Pred vama je drugi broj službenoga glasila Hrvatskog zavoda za norme u 2023. godini.

U prošlom broju pisali smo kako je Europska komisija proglasila 2023. godinu Europskom godinom vještina. Da bi ostvarila zacrtane ciljeve, Komisija će promicati mogućnosti usavršavanja i prekvalifikacije, naprimjer isticanjem relevantnih inicijativa EU-a uključujući mogućnosti financiranja sredstvima EU-a. U ovome broju nastavljamo s tom temom, ali ovaj put s naglaskom na akademskoj zajednici. U razgovoru s profesoricom Danijelom Ašperger i studentima Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu saznajemo zašto je studentima važna normizacija.

Donosimo i prigodan tekst povodom obilježavanja 30 godina jedinstvenoga europskog tržišta.

U rubrici Novosti iz HZN-a možete pronaći informaciju o osnivanju novoga tehničkog odbora za područje sustava bespilotnih zrakoplova i poziv za sudjelovanjem u njegovu radu. Tu je i prilog o posjetu studenata Fakulteta elektrotehnike i računarstva u okviru Erasmusa normoteci Hrvatskoga zavoda za norme. Donosimo tablični prikaz hrvatske normizacije u brojevima za 2022. godinu

Kao i u svakom broju, u rubrici Novosti iz HZN/TO-a nalazi se tablica u kojoj je dan brojčani prikaz članstva u Hrvatskom zavodu za norme.

U rubrici Novosti iz međunarodnih i europskih normizacijskih organizacija donosimo zanimljivosti iz rada ISO-a, IEC-a, CEN-a, CENELEC-a i ETSI-ja. Osim obavijesti o novim normizacijskim dokumentima, donosimo i brojčane prikaze podataka o radu i ostvarenim rezultatima CEN-a, CENELEC-a, ISO-a i IEC-a u 2022. godini. Do zaključenja ovoga broja ETSI nije objavio podatke o ostvarenim rezultatima u 2022. godini.

Ugodno čitanje!

naslovnica  2/2023

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.