Međunarodni dan žena - 8. ožujka

Na ovogodišnji Međunarodni dan žena 8. ožujka 2023. pridružite se agenciji UN Women i Ujedinjenim narodima u proslavi pod sloganom DigitALL: Inovacije i tehnologija za ravnopravnost spolova

22 %

Žene čine samo           22 % programera u području umjetne inteligencije u svijetu.

44 % 

Globalna analiza 133 sustava umjetne inteligencije u svim gospodarskim granama pokazala je da njih 44,2 % pokazuje pristranost u odnosu na spol.

73 %

Istraživanje među ženama novinarima iz 125 zemalja pokazalo je da je njih 73 % tijekom svog rada bilo žrtva nasilja na internetu.

 
Od najranijih dana računarstva pa sve do današnjeg doba virtualne stvarnosti i umjetne inteligencije žene daju neprocjenjiv doprinos digitalnom svijetu. Uspjehe su ostvarile unatoč svom nepovoljnom položaju, u području u kojem tradicionalno nisu dobrodošle ni cijenjene.

Još uvijek postoje razlike među spolovima u pristupu digitalnom društvu koje sprječavaju žene da iskoriste puni potencijal tehnologije. Njihova nedovoljna zastupljenost u obrazovanju i karijerama u području STEM-a i dalje je velika prepreka njihovu sudjelovanju u dizajnu i upravljanju tehnologijom. Osim toga, sveprisutna prijetnja spolno uvjetovanog nasilja na internetu, u kombinaciji s nedostatkom pravne zaštite, često ih tjera iz digitalnih prostora koje su već zauzele.

Istovremeno, digitalna tehnologija otvara nova vrata globalnom osnaživanju žena, djevojaka i drugih marginaliziranih skupina. Od digitalnog učenja u kojem nestaju razlike među spolovima do zaštite spolnog i reproduktivnog zdravlja, olakšane tehnologijom, digitalno doba predstavlja dosad najbolju priliku za uklanjanje svih oblika nejednakosti i neravnopravnosti.  

Danas, 8. ožujka, pozivamo vlade, aktiviste i privatni sektor da pojačaju svoja nastojanja da digitalni svijet učine sigurnijim, uključivijim i pravednijim. Pred mnoštvom globalnih kriza imamo priliku stvoriti bolju budućnost – ne samo za žene i djevojke već za cijelo čovječanstvo i sva živa bića na Zemlji. Pridružite nam se!Dok obilježavamo Međunarodni dan žena (#InternationalWomensDay) UN-ove agencije za ravnopravnost spolova UN Women, ISO ističe svoje zalaganje za uključivanje žena u tehničke odbore jer, ako se u njima čuju svi glasovi, približit ćemo se kreativnijim i raznolikijim rješenjima. Uzbuđeni smo što smo dio svjetske zajednice koja prepoznaje važnost ravnopravne zastupljenosti spolova u tehnologiji i inovacijama.

U okviru ISO-ova programa održivosti cijenimo i potičemo ravnopravnu zastupljenost spolova u cijelom sustavu ISO-a.

Ravnopravnost spolova znači da svi imaju ista prava i mogućnosti. ISO je 2022. godine pokrenuo svoj drugi Akcijski plan za ravnopravnost spolova (2022. – 2025.) u kojem je definirano pet prioritetnih ishoda ključnih za promicanje ravnopravnosti spolova u normizaciji.

  
  
 

Izvor: ISO i  UN Women

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.