Poštovani čitatelji!

Pred vama je treći broj službenoga glasila Hrvatskog zavoda za norme u 2023. godini.

Donosimo prigodne tekstove povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena (8. ožujka) i Svjetskog dana voda (22. ožujka).

U rubrici Novosti iz HZN-a možete pronaći prilog o korisnicima repozitorija hrvatskih norma HRN4You, kojih je prema najnovijim statističkim podacima 10 000! Tu je i prilog o uzvratnom službenom posjetu Instituta za standardizaciju Srbije (ISS) Hrvatskomu zavodu za norme (HZN), organiziranome radi razmjene iskustava u normizaciji među nacionalnim normirnim tijelima.

Kao i u svakom broju, u rubrici Novosti iz HZN/TO-a nalazi se tablica u kojoj je dan brojčani prikaz članstva u Hrvatskom zavodu za norme.

U rubrici Novosti iz međunarodnih i europskih normizacijskih organizacija donosimo zanimljivosti iz rada ISO-a, IEC-a, CEN-a, CENELEC-a i ETSI-ja.

S obzirom da smo u mjesecu u kojem se obilježava Međunarodni dan žena, donosimo prilog o ISO-ovu drugom akcijskom planu za ravnopravnost spolova (2022. - 2025.), u kojem je definirano pet prioritetnih ishoda ključnih za promicanje ravnopravnosti spolova u normizaciji.

Novo područje robotike traži inspiraciju u svijetu kukaca, a IEC pridonosi osnivanjem novog odbora, IEC/TC 129, koji se bavi normizacijom robotike za sustave proizvodnje, prijenosa i distribucije električne energije.

CEN-CENELEC/JTC 20 nedavno je objavio prvi normativni dokument u području tehnologija hiperpetlje. Hiperpetlja (hyperloop) inovativno je prijevozno sredstvo za veliki broj putnika i veliku količinu tereta, a temelji se na novim tehnologijama i tehnologijama u nastanku, kao što su niskotlačno okruženje i magnetska levitacija. One mu omogućuju kretanje vrlo velikom brzinom i zaštitu od loših vremenskih uvjeta i drugih negativnih vanjskih utjecaja. CEN i CENELEC pozdravljaju objavu novog Plana normizacije tehnologije ugljikovodika i predani su suradnji na uvođenju tehnoloških rješenja povezanih s vodikom u širim razmjerima diljem EU-a.

Tu je i prilog o održanoj 7. konferenciji o normizaciji kibernetičke sigurnosti na temu “Normizacija kao potpora zakonodavstvu EU-a o kibernetičkoj sigurnosti” te najava novog sporazuma s radionice (CWA) koji predstavlja skup postupaka za digitalne usluge kojih su krajnji korisnici djeca, kao pomoć u prilagodbi usluga dobi korisnika. Sporazum s radionice (CWA) spreman je za savjetovanje s javnošću. Komentari na CWA mogu se podnijeti do 5. travnja 2023.

Iz ETSI-ja donosimo prilog o radu ETSI-jeva tehničkog odbora za SmartM2M na asinkronom praćenju kontakata i istraživanju otkrivanja patogena (PANDESYS) na ograničenim područjima, na određenom teritoriju (na površinama, na filtrima klimatizacijskih uređaja, u otpadnim vodama itd.) i njihovoj korelaciji s prisutnošću pojedinaca na tim područjima.

                                                                                                                                                             Ugodno čitanje!

naslovnica 3/2023

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.