Poštovani čitatelji!

Pred vama je četvrti broj službenoga glasila Hrvatskog zavoda za norme u 2023. godini.

Međunarodni dan sprječavanja nastanka otpada (International Day of Zero Waste) prvi je put obilježen 30. ožujka 2023. godine s ciljem podizanja svijesti o važnosti sprječavanja nastanka otpada, odgovornoj potrošnji i proizvodnji te gospodarenju komunalnim otpadom radi doprinosa održivom razvoju. Donosimo i prigodne tekstove povodom obilježavanja Svjetskog dana zdravlja (7. travnja) i Dana planeta Zemlje (22. travnja).
 
U rubrici Novosti iz HZN-a možete pronaći prilog o objavi članka “Why is standardization important to students? A positive example from Croatia” na CEN/CENELEC-ovoj mrežnoj stranici. Pripremljen je kao prijevod članka objavljenog u HZN e-glasilu br. 2/2023 EUROPSKA GODINA VJEŠTINA - STUDENTI, NORMIZACIJA I NOVE VJEŠTINE: Zašto je studentima važna normizacija? te predstavlja dio CEN/CENELEC-ova niza posvećenog europskoj godini vještina.

Kao i u svakom broju, u rubrici Novosti iz HZN/TO-a nalazi se tablica u kojoj je dan brojčani prikaz članstva u Hrvatskom zavodu za norme. 

U rubrici Novosti iz međunarodnih i europskih normizacijskih organizacija donosimo zanimljivosti iz rada ISO-a, IEC-a, CEN-a, CENELEC-a i ETSI-ja. 

S obzirom da smo u mjesecu u kojem je obilježen Svjetski dan zdravlja, donosimo ISO-ov prilog o umjetnoj inteligenciji (UI) koja unosi revoluciju u zdravstvo povećavanjem sposobnosti donošenja odluka, poboljšavanjem kvalitete skrbi i smanjenjem troškova. Tim povodom i CEN i CENELEC objavili su članak u kojem potvrđuju kako norme pomažu u jačanju zdravstvene skrbi u svim dijelovima Europe.

Iz IEC-a donosimo članak o radu na normama koje olakšavaju smanjenje količine e-otpada.

U novom broju ETSI-jeva  časopisa Enjoj! objavljen je članak o zelenijem i održivijem IKT-u. U članku  Beniamino Gorini, predsjednik ETSI-jeva tehničkog odbora „Environmental Engineering”, govori o tome kako ETSI-jeve norme mogu pomoći u ublažavanju utjecaja informacijsko-komunikacijske tehnologije na okoliš.

 

                                    Ugodno čitanje!

naslovnica 4/2023

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.