Poštovani čitatelji!

Pred vama je peti broj službenoga glasila Hrvatskog zavoda za norme u 2023. godini.

Treće izdanje DroneDays 2023, međunarodnog skupa o bespilotnim letjelicama, održano je 4. i 5. svibnja 2023. godine na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER) u Zagrebu. Skup su posjetile i djelatnice Hrvatskoga zavoda za norme, a kratki osvrt pronađite u našoj rubrici Novosti iz HZN-a.

„Mjerenja koja podržavaju globalni sustav hrane“ tema je ovogodišnjega Svjetskog dana mjeriteljstva, koji se obilježava 20. svibnja. Cilj mu je osigurati potrebne alate i norme kojima se osigurava da prehrambeni proizvodi ispunjavaju zahtijevanu razinu kvalitete, sigurnosti i usklađenosti s propisima.

Kao i u svakom broju, u rubrici Novosti iz HZN/TO-a nalazi se tablica u kojoj je dan brojčani prikaz članstva u Hrvatskom zavodu za norme. Donosimo i Odluke s 14. elektroničke sjednice Upravnog vijeća, koje se odnose na članstvo u HZN-u.

U rubrici Novosti iz međunarodnih i europskih normizacijskih organizacija donosimo zanimljivosti iz rada ISO-a, IEC-a, CEN-a, CENELEC-a i ETSI-ja.

Dana 28. travnja obilježen je Svjetski dan sigurnosti i zaštite zdravlja pri radu i tom prigodom donosimo ISO-ov prilog o brojnim izazovima u ostvarenju sigurnijeg i zdravijeg svijeta rada.

CEN i CENELEC pozdravljaju inicijativu Europske komisije o pokretanju panel istraživanja o potrebama za europskim normama radi osiguravanja podataka o ulozi normizacije u potpori politici inovacija. Tu je i prilog o novoj europskoj normi EN 16440-2:2023 za prijevoz robe osjetljive na temperaturu.

Iz IEC-a donosimo prilog o novoj međunarodnoj normi ISO/IEC 29128-1, koja će pomoći u poboljšanju sigurnosti internetskih transakcija uključujući bankarstvo, e-trgovinu i e-poštu.

ETSI-jev odbor EMTEL, koji se bavi komunikacijama prema hitnim službama, objavio je prerađenu verziju specifikacije ETSI TS 103 479 u kojoj se definiraju osnovne usluge sljedeće generacije (Next Generation Core Services, NGCS).

                                                                                                                                                             Ugodno čitanje!

naslovnica 5/2023

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.