Poštovani čitatelji!

Pred vama je šesti broj službenoga glasila Hrvatskog zavoda za norme u 2023. godini.

Tema ovogodišnjega Svjetskog dana zaštite okoliša, koji se obilježava 5. lipnja usmjerena je na rješenja za onečišćenje plastikom, naročito plastikom za jednokratnu uporabu, koja odbačena ili spaljena šteti zdravlju ljudi i bioraznolikosti te onečišćuje sve ekosustave, od planinskih vrhova do dna oceana. Kao jedno od rješenja tu su norme koje obuhvaćaju gotovo sve faze životnog ciklusa plastike i mogu pomoći u rješavanju problema onečišćenja plastikom.

Ovogodišnjom temom Svjetskog dana sigurnosti hrane, „Norme za hranu spašavaju živote“, naglašava se uloga uspostavljenih postupaka i normi za sigurnost i kvalitetu hrane. Ovaj dan uveden je kako bi se u svijetu povećala svijest o važnosti sigurnosti hrane radi sprečavanja, otkrivanja i upravljanja rizicima od bolesti koje se prenose hranom. WHO i FAO objavili su ovom prigodom publikaciju “A Guide to World Food Safety Day 2023”, koja je besplatno dostupna na njihovim mrežnim stranicama.

Od 19. do 22. lipnja održana je Generalna skupština CEN-a i CENELEC-a na kojoj su sudjelovali i predstavnici Hrvatskoga zavoda za norme, a kratki osvrt pročitajte u našoj rubrici Novosti iz HZN-a.

Kao i u svakom broju, u rubrici Novosti iz HZN/TO-a nalazi se tablica u kojoj je dan brojčani prikaz članstva u Hrvatskom zavodu za norme.

U rubrici Novosti iz međunarodnih i europskih normizacijskih organizacija donosimo zanimljivosti iz rada ISO-a, IEC-a, CEN-a, CENELEC-a i ETSI-ja.

Iz ISO-a donosimo prijevod članka o klimatskim promjenama i alatima za borbu protiv klimatske krize: Prihvaćanje nulte neto stope: ključni korak prema održivoj budućnosti. Tu je i prilog o novim ISO-ovim publikacijama povezanim s problemom onečišćenja plastikom te novim normama iz područja zaštite okoliša.

Iz IEC-a donosimo prilog o novoj međunarodnoj normi ISO/IEC 8652 izrađenoj u zajedničkom tehničkom odboru IEC-a i ISO-a, JTC 1 koja daje smjernice za pisanje programskim jezikom Ada, poboljšavajući čitljivost koda i mogućnost održavanja. Definira se i očekivano ponašanje programa Ada u različitim sustavima koje im omogućuje rad na različitim računalnim platformama.

CEN i CENELEC objavili su novo izdanje europske norme EN ISO 13849-1:2023 za sigurnosne dijelove upravljačkih sustava. Tu je i najava CEN-CENELEC-ove radionice o inovativnim rješenjima za infrastrukturu za punjenje električnih vozila usmjerenu na korisnika, a očekuje se da će dokumenti koji su rezultat radionice (CEN-CLC/CWA) biti dovršeni u prosincu 2023..

Iz ETSI-ja donosimo prilog o diplomskom studiju „MTECH – Tehnopoduzetništvo: ovladavanje pametnim IKT-om, normizacija i digitalno povjerenje za novu generaciju rješenja IKT-a” pokrenutom u veljači 2020. godine u suradnji Sveučilišta u Luksemburgu s ILNAS-om i luksemburške Nacionalne organizacije za normizaciju uz ETSI-jevu podršku. Rezultat je to dugogodišnjeg rada na razvoju obrazovnih programa koji uključuju tehničku normizaciju.

                                                                                                                      Ugodno čitanje!

naslovnica 6/2023

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.