Poštovani čitatelji!

Pred vama je sedmi broj službenoga glasila Hrvatskog zavoda za norme u 2023. godini.

Uz prigodnu svečanost u hotelu International 3. srpnja 2023. godine Hrvatski zavod za norme obilježio je 18. godišnjicu samostalnog rada. Uz hrvatske dužnosnike i stručnjake te djelatnike HZN-a na svečanosti su sudjelovali i okupljenima se obratili i inozemni gosti iz europskih i međunarodnih normizacijskih organizacija: Gabriela Ehrlich, direktorica komunikacija u IEC-u, Sergio Mujica, glavni tajnik ISO-a (videoporukom), Andreea Gulacsi, direktorica politike i partnerstva u CEN-u i CENELEC-u te Ultan Mulligan, direktor za usluge u ETSI-ju. Izlaganja su održali i hrvatski stručnjaci za normizaciju: Igor Župančić, predsjednik Stručnoga vijeća HZN-a i Marino Kelava, tajnik međunarodnog pododbora IEC/SC 31J iz tvrtke Fiditas. Predsjednik tehničkog odbora HZN/TO 548, Konstrukcijski Eurokodovi u području graditeljstva, prof. dr. Damir Varevac predstavio je novu generaciju Eurokodova i njihov povijesni razvoj.

U rubrici HZN u medijima izdvojili smo objave iz inozemnih i domaćih medija koji su dio svoga medijskoga prostora posvetili obilježavanju punoljetnosti Hrvatskoga zavoda za norme.

Kao i u svakom broju, u rubrici Novosti iz HZN/TO-a nalazi se tablica u kojoj je dan brojčani prikaz članstva u Hrvatskom zavodu za norme.

U rubrici Novosti iz međunarodnih i europskih normizacijskih organizacija donosimo zanimljivosti iz rada ISO-a, IEC-a, CEN-a, CENELEC-a i ETSI-ja.

Iz ISO-a donosimo prilog o novim izdanjima norma te najavu Godišnje skupštine ISO-a 2023. koja se održava od 18. do 22. rujna u Brisbaneu u Australiji.

Iz IEC-a donosimo prilog o tome kako norme i normizacija mogu pomoći u postizanju znatnog ublažavanja klimatskih promjena.

CEN i CENELEC objavili su novi, u potpunosti digitalni godišnji izvještaj za 2022. godinu! Tu je i prilog o dokumentu CEN-a i CENELEC-a kojim izražavaju svoje stajalište o prijedlogu europskog akta o kritičnim sirovinama.

ETSI-jev odbor ATTM (pristup (access), terminalna oprema, prijenos (transmission), multipleksiranje) prihvatio je skup normi za telekomunikacijske operatere (niz ES 205 200) i za primjenu na razini Europe (niz EN 305 200), kojima se definiraju globalni ključni pokazatelji uspješnosti (KPI-jevi) i upute za korisnike (niz TS 105 200). Više o tome pročitajte u prijevodu članka “KPIs for Sustainable ICT Infrastructures“ preuzetoga iz ETSI-jeva časopisa Enjoy! (Edition April 2023 (PDF))

                                                                                                                      Ugodno čitanje!

naslovnica 7/2023

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.