Poštovani čitatelji!

Pred vama je osmi broj službenoga glasila Hrvatskog zavoda za norme u 2023. godini.

U rubrici Novosti iz HZN-a donosimo pregled hrvatskih norma dostupnih na hrvatskom jeziku, koje su prijevodi engleskih verzija hrvatskih norma objavljenih u razdoblju od siječnja do lipnja 2023. godine.

Kao i u svakom broju, u rubrici Novosti iz HZN/TO-a nalazi se tablica u kojoj je dan brojčani prikaz članstva u Hrvatskom zavodu za norme.

U rubrici Novosti iz međunarodnih i europskih normizacijskih organizacija objavljujemo zanimljivosti iz rada ISO-a, IEC-a, CEN-a, CENELEC-a i ETSI-ja.

Iz ISO-a donosimo prijevod članka What is cryptography? u kojemu možete saznati kako kriptografija čuva tajnost i sigurnost komunikacija, koje su vrste kriptografskih sustava, gdje se primjenjuje kriptografija, što su kriptografski algoritmi i koje su norme za kriptografiju.

Iz IEC-a donosimo prijevod članka An abundance of marine energy: soon to become a reality o inovativnim projektima i konceptima na kojima se temelji iskorištavanje energije mora, a koji zahtijevaju sustavni proces verifikacije i validacije kako bi se utvrdili, kvantificirali, analizirali i nadzirali operativni rizici njihova uvođenja putem IEC-ove tehničke specifikacije IEC TS 62600-4.

Zajednički tehnički odbor CEN-a i CENELEC-a JTC 13, Cybersecurity and Data Protection radi na izradi nove norme: prEN 17926. Njezina je svrha nadopuniti normu ISO/IEC 27701 kako bi bila prikladnija za europski kontekst Uredbe (EU) 2016/679 (Opća uredba o zaštiti podataka, GDPR). Svi zainteresirani za sudjelovanje u izradi novog sustava certifikacije postupaka obrade (PII) prema normi prEN 17926 pozvani su da se obrate svomu nacionalnom normizacijskom tijelu (NSB) ili nacionalnom odboru (NC).

CEN i CENELEC sa zadovoljstvom podupiru nagradu EU-a za sigurnost proizvoda (EU Product Safety Award) koju dodjeljuje Europska komisija. Ovogodišnja nagrada usmjerena je na poslovne inicijative koje posebno utječu na tinejdžere, a online prijave otvorene su do 8. rujna. U tekstu je  i poveznica na mrežnu stranicu na kojoj je dostupno više informacija.

ETSI unosi promjene u svoje postupke i poboljšava upravljanje radi usklađivanja s izmjenama Uredbe (EU) br. 1025/2012, koje se odnose na osnovne zahtjeve koje moraju ispuniti europske normizacijske organizacije pri ispunjavanju normizacijskih zahtjeva.

Poboljšanje upravljanja ETSI-jem i prilagodba njegovih pravila promjenama ugrađeni su u duh ETSI-ja, a to čini ETSI prikladnim za svoju svrhu svih ovih 35 godina, koliko je proteklo od njegova osnutka 1988. godine.

                                                                                                                      Ugodno čitanje!

naslovnica 8/2023

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.