Poštovani čitatelji!

Pred vama je deveti broj službenoga glasila Hrvatskog zavoda za norme u 2023. godini.

HZN je kao partner i izlagač sudjelovao na Danima otvorenih vrata DGIZ-a i 2. Međunarodnom sajmu graditeljstva, opremanja i zaštite okoliša na zagrebačkom jezeru Bundek 8. i 9. rujna. Na Danima doktorata biotehničkog područja 2023., održanima 14. i 15. rujna na Fakultetu šumarstva i drvne tehnologije, u organizaciji Agronomskog fakulteta, Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije te Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta kao gost predavač sudjelovala je djelatnica HZN-a, Marina Babić, viša stručna savjetnica za normizaciju u području osnovnih norma. Više o događajima možete pročitati u rubrici Novosti iz HZN-a. Tu su i obavijesti o dvjema novim hrvatskim normama: izvornoj hrvatskoj normi za beton, HRN 1128:2023 i novom izdanju hrvatske norme za informacijsku i kibernetičku sigurnost, HRN EN ISO/IEC 27001:2023.

Kao i u svakom broju, u rubrici Novosti iz HZN/TO-a nalazi se tablica u kojoj je dan brojčani prikaz članstva u Hrvatskom zavodu za norme.

U rubrici Novosti iz međunarodnih i europskih normizacijskih organizacija donosimo zanimljivosti iz rada ISO-a, IEC-a, CEN-a, CENELEC-a i ETSI-ja.

Iz ISO-a donosimo prilog o novim izdanjima norma.

Iz IEC-a pročitajte prijevod članka Data representation and visualization in smart cities o novoobjavljenoj tehničkoj specifikaciji ISO/IEC TS 5147 koja daje smjernice o prikazu i vizualizaciji pametnih gradova.

CEN-ov tehnički odbor CEN/TC 296, Tanks for the transport of dangerous goods nedavno je dovršio preradu dviju ključnih normi za prijevoz tekućih kemikalija i ukapljenih plinova i time pridonio sigurnosti prijevoza opasnih tvari,, podupirući provedbu međunarodnih propisa. Tehnički odbor CEN/TC 264, Air quality objavio je dvije nove norme za kvalitetu zraka kako bi se unaprijedila mjerenja onečišćivača zraka i zaštita okoliša.

CEN i CENELEC sudjelovat će na događaju EU Industry Days 2023., koji će se održati 5. listopada 2023. godine u Malagi, u Španjolskoj. Donosimo poveznicu na mrežnu stranicu na kojoj je dostupno više informacija, kao i cjelokupan program događanja.  

ETSI je objavio prvi izvještaj ETSI GR SAI 011 koji se bavi uporabom umjetne inteligencije za manipuliranje multimedijskim prikazima osoba i ilustrira posljedične rizike i mjere koje se mogu poduzeti za njihovo ublažavanje. Rezultat je to predanog rada stručnjaka okupljenih u Granskoj skupini za specifikacije koje se odnose na sigurnost umjetne inteligencije (ISG SAI).

                                                                                                                      Ugodno čitanje!

naslovnica HZN e-glasilo 9/2023

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.