Poštovani čitatelji!

Pred vama je deseti broj službenoga glasila Hrvatskog zavoda za norme u 2023. godini.

Svjetski dan norma obilježili smo 14. listopada i tom prigodom donosimo vam poruku koju potpisuju predsjednici triju glavnih međunarodnih organizacija za normizaciju (IEC, ISO i ITU).

U Hrvatskom zavodu za norme održano je predavanje za nove članove tehničkih odbora HZN-a u općem području normizacije, a krajem listopada posjetili su nas i studenti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Više o ovim događajima možete pročitati u rubrici Novosti iz HZN-a, u kojoj donosimo i prilog te poveznicu na program rada Hrvatskog zavoda za norme za 2023. godinu.

Kao i u svakom broju, u rubrici Novosti iz HZN/TO-a nalazi se tablica u kojoj je dan brojčani prikaz članstva u Hrvatskom zavodu za norme.

U rubrici Novosti iz međunarodnih i europskih normizacijskih organizacija donosimo zanimljivosti iz rada ISO-a, IEC-a, CEN-a, CENELEC-a i ETSI-ja.

Od 18. do 22. rujna 2023. godine održana je Godišnja skupština ISO-a u Brisbaneu u Australiji na kojoj je sudjelovalo više od 7000 sudionika putem interneta, a 500 sudionika uživo. Među sudionicima je bio i ravnatelj Hrvatskoga zavoda za norme kao predstavnik Republike Hrvatske. Donosimo i prilog o novim izdanjima ISO-ovih norma.

Jedna od radnih skupina tehničkog odbora IEC TC 82, zadužena za izradu međunarodnih norma za solarne fotonaponske sustave, izrađuje tehnički izvještaj u kojem će se nalaziti smjernice za sigurne, pouzdane i učinkovite plutajuće solarne sustave. Donosimo i poveznicu na cijeli članak The tech response to global water scarcity objavljen u IEC-ovu časopisu e-tech.

Povodom Svjetskog dana norma pokrenuto je prvo panel istraživanje o potrebama za europskim normama (ESPS), a CEN i CENELEC pozdravljaju njegovo pokretanje. Istraživanje je prilika da 100 000 europskih normizacijskih stručnjaka bolje shvate svoje potrebe za inovacijama i potrebe gospodarstva za normizacijom, koje proizlaze iz istraživanja i inovacija. Donosimo poveznicu na izvornu obavijest objavljenu na CEN/CENELEC-ovoj mrežnoj stranici unutar kojese nalazi i poveznica na anketu.

Donosimo obavijesti o novim CEN-ovim normama: novom izdanju norme za sigurnost pokretnih traka za zimske sportove i turizam, EN 15700:2023 i novu normu EN 17680:2023, kojom se podupire održiva obnova zgrada. CEN i CENELEC objavili su u suradnji s IEEE-om novi sporazum s radionice, CWA 18016, Age appropriate digital services framework, kojim se opisuje skup procesa koji pomažu u oblikovanju i razvoju internetskih proizvoda i usluga s obzirom na prava i dobrobit djece. Zajednički tehnički odbor CEN-a i CENELEC-a JTC 14 objavio je novu normu EN 17669:2022 o ugovorima o energetskom učinku.

ETSI je objavio novu normu o zahtjevima za pružatelje usluga povjerenja (TSP) koji izdaju javno pouzdane (publicly trusted) S/MIME certifikate, ETSI TS 119 411-6. Norma će pomoći pružateljima usluga povjerenja da se pridržavaju novih normi za S/MIME certifikate, koje se primjenjuju od 1. rujna 2023. godine.

                                                                                                                    

  Ugodno čitanje!

naslovnica HZN e-glasilo 10/2023

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.