HZN osvojio međunarodnu nagradu za komunikacijsku kampanju o važnosti norma za studente

U sklopu CEN i CENELEC-ova okruglog stola o odnosima s javnošću u austrijskome normirnom tijelu (Austrian Standards International – Standardisation and Innovation (A.S.I.) 7. i 8. studenog 2023.u Beču predstavljena je nagrada “PRoud to work for Standards-Award” u trima kategorijama (društveni mediji, događaj i inicijativa za medije/javne poslove).

  

 

Hrvatski zavod za norme (HZN) osvojio je nagradu za PR kampanju - važnost norma za studente.

Svi kreativni umovi i konceptualni genijalci, talentirani pojedinci u području odnosa s javnošću i komunikacijski stručnjaci koji se bave normizacijom imali su priliku dokazati svoje vještine i inovativnu snagu! 

Prosudbenomu vijeću komunikacijskog tima domaćina, austrijskoga normirnog tijela i izvršne direktorice Valerie Höllinger, zajedno s Giovannijem Collotom uime CCMC-a predstavili smo svoje projekte za 2023. godinu na koje smo posebno ponosni. Izbor je bio velik!

Od zanimljive promocije na društvenim mrežama do uspješnih medijskih objava i uzbudljivih događaja koji su postavili norme u prvi plan. Svaka je prijava imala šansu za pobjedu!

Na CEN i CENELEC-ovu okruglome stolu uime Hrvatskoga zavoda za norme sudjelovala je Mirjana Fijolić, voditeljica Odsjeka za međunarodnu suradnju i odnose s javnošću.  CEN i CENELEC-ov okrugli stol okupio je 40-ak sudionika. Između ostalih tema raspravljalo se i o predstojećim događanjima važnima za europsku normizaciju.

 

Povjerenstvo primilo ukupno 22 nominacije

Domaćini iz austrijskoga normirnog tijela ove su godine marljivo radili kako bi sve pripremili. Za ovu godinu ASI je predložio nešto novo: održao je posebnu ceremoniju dodjele nagrada kako bi proslavili najuspješnije komunikacijske kampanje i inicijative koje su nacionalni PR-i realizirali u 2023. godini!

 

Nagrada je u tri kategorije: događanja, društveni mediji i medijska/javna kampanja (što uključuje medijske nastupe na koje ste posebno ponosni, komunikacijske kampanje i oglašavanje u stvarnom svijetu, videooglašavanje). 

Povjerenstvo je primilo ukupno 22 nominacije, što svjedoči o velikome odazivu, i sve su bile vrlo kvalitetne. 

HZN osvojio nagradu za PR kampanju o važnosti norma za studente 

Dodijeljene su nagrade za komunikacijske kampanje. Izabrano je ukupno šest pobjednika (dva po kategoriji). Za događaje: UNE, Španjolska (događaj španjolskog predsjedanja) i NEN, Nizozemska (webinar o Zakonu o umjetnoj inteligenciji), za PR kampanje: DIN, Njemačka (Norme kod nas) i HZN, Hrvatska (važnost norma za studente), za društvene medije: SII, Izrael (kampanja videonatjecanja zaposlenika) i SIST (tajnik TC-a).

Hrvatski zavod za norme osvojio je nagradu za PR kampanju - važnost norma za studente. Mirjana Fijolić voditeljica Odsjeka za međunarodnu suradnju i odnose s javnošću održala je prezentaciju o samoj kampanji „Zašto je studentima važna normizacija“.

Objašnjen je tijek kampanje, ciljevi kampanje, ciljne javnosti, uspjeh u brojkama – video isječci, lajkovi, infografike, komentari, pregledi, pratitelji i ostalo), proces stvaranja kreativne kampanje od pokretanja ideje, suradnje na upitniku za studente s Fakultetom kemijskog inženjerstva i tehnologije, Sveučilišta u Zagrebu, rezultati upitnika pa sve do plasiranja kampanje u medije i stvaranja pozitivne medijske slike o HZN-u.

VIDEO snimka sa okupljanja komunikacijskih stručnjaka u Beču PR Round Table 2023 in Vienna 


Norme izrazito utječu na društvo i pridonose sigurnosti svakodnevnog života, a znanje o normama i normizaciji donosi mnogobrojne koristi za tržište rada. Mladi također mogu unijeti svježinu i
odvažnost u radu te u normizaciju donijeti nova, digitalna znanja i vještine.

Kako je pokrenut komunikacijski projekt - Važnost norma za studente 

Hrvatski zavod za norme (HZN) je zanimalo koliko su studenti informirani o normama i znaju li što su norme te što misle o utjecaju znanja o normama i normizaciji na razvoj karijere. Stoga je Odsjek za međunarodnu suradnju i odnose s javnošću Hrvatskog zavoda za norme zajedno s prof. dr. sc. Danijelom Ašperger, profesoricom  na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu na Zavodu za analitičku kemiju proveo anketu o ovoj temi.

„Znanje o normama pruža dodatnu vrijednost za razvoj karijere“, zaključili su studenti u provedenoj anketi.

Studenti smatraju da sa znanjem o normama mogu dobiti priliku da se zaposle u tvrtkama koje se bave proizvodnjom te da normizacija može igrati ulogu u budućnosti u rješavanju velikih izazova, kao što su digitalna tranzicija i klimatske promjene. U pisanju diplomskih radova nisu do sada imali mentora iz područja normizacije. Zaključuju da bi u normizaciji trebalo biti više mladih. 

U istoj kategoriji kao i HZN, nagradu je dobio i njemački DIN, njemačko normirno tijelo za kampanju Norme kod nas.

Komunikacijsku kampanju - Zašto je studentima važna normizacija" medijski prati Lider, kroz svoju rubriku studentski klub Lider! 

Autorica: Mirjana Fijolić
Foto: Austrian Standards i CEN/CENELEC službeni logo 

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.