Poštovani čitatelji!

Pred vama je prvi broj službenoga glasila Hrvatskog zavoda za norme u 2024. godini.

U rubrici Novosti iz HZN-a donosimo pregled hrvatskih norma dostupnih na hrvatskom jeziku, koje su prijevodi engleskih verzija hrvatskih norma objavljenih u razdoblju od srpnja do prosinca 2023. godine.

Tu je i najava te poziv za prijave za sudjelovanje na međunarodnoj IECEx konferenciji o protueksplozijskoj zaštiti koju zajedno organiziraju IEC, IECEx, UNECE, HZN i Fiditas, a održat će se 14. i 15. ožujka 2024. godine u Podstrani kod Splita.

Kao i u svakom broju, u rubrici Novosti iz HZN/TO-a nalazi se tablica u kojoj je dan brojčani prikaz članstva u Hrvatskom zavodu za norme.

U rubrici Novosti iz međunarodnih i europskih normizacijskih organizacija objavljujemo zanimljivosti iz rada ISO-a, IEC-a, CEN-a, CENELEC-a i ETSI-ja.

Iz ISO-a donosimo prijevod članka Supporting agrifood systems through international standards u kojemu možete saznati kako međunarodne norme podupiru sustave poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Novoosnovani ISO-ov tehnički odbor ISO/TC 347, Data-driven agrifood systems započeti će s radom u travnju ove godine. Donosimo i prilog o novim izdanjima ISO-ovih norma objavljenih tijekom studenog i prosinca 2023. godine

Iz IEC-a donosimo prijevod članka Walking on sunshine o potencijalu solarnih fotonaponskih uređaja (PV) koji se nameću kao prihvatljivo rješenje za iskorištavanje Sunčeve energije i kao jedan od najjeftinijih načina proizvodnje električne struje. A da bi proizvođači fotonaponskih instalacija na jednostavan i pouzdan način mogli pronaći komponente koje će im omogućiti izradu visokokvalitetnih fotonaponskih proizvoda i sustava tu su IECEE-ovi certifikati za fotonaponske sustave koji dokazuju da su svi elementi i komponente sustava projektirani, proizvedeni i ispitani u skladu s IEC-ovim međunarodnim normama.

Objavljena je nova norma za označivanje metalnih ventila koja pridonosi sigurnosti opreme pod tlakom, EN 19:2023, Marking of metallic valves, a pripremio ju je CEN-ov tehnički odbor CEN/TC 69, Industrial valves. CEN i CENELEC pozdravljaju belgijsko predsjedanje Vijećem Europske unije, te se raduju prilici da kroz normizaciju podrže neke od prioriteta novog predsjedništva. Prijevod priopćenja za tisak donosimo u cijelosti. CEN i CENELEC aktivno sudjeluju i u raspravama o novom prijedlogu Uredbe EU-a o sigurnosti igračaka koja uključuje primjenu harmoniziranih normi za pretpostavku o sukladnosti ističući važnu ulogu europskih normi u sigurnosti svih igračaka kojima se trguje na jedinstvenom tržištu.

Francuska nacionalna agencija za kibernetičku sigurnost (ANSSI) dodijelila je certifikat ETSI-jevu sigurnosnom profilu (Protection Profile) mobilnih uređaja široke potrošnje u okviru globalnoga certifikacijskog okvira prema „Zajedničkim kriterijima“ (Common Criteria). To je bitan korak kojim se naglašava važnost sigurnosti za korisnike mobilnih uređaja. Pročitajte prijevod ETSI-jevog priopćenja za tisak.

                                                                                                                      Ugodno čitanje!

naslovnica HZN e-glasilo 1/2024

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.