Poštovani čitatelji!

Pred vama je drugi broj službenoga glasila Hrvatskog zavoda za norme u 2024. godini.

U organizaciji  Hrvatskog inženjerskog saveza (HIS) i  Akademije tehničkih znanosti Hrvatske (HATZ) 29. veljače i 1. ožujka 2024. održat će se Dan inženjera Republike Hrvatske na Fakultetu šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu. U rubrici Novosti iz HZN-a možete pronaći najavu ovog događanja. Donosimo i tablični prikaz hrvatske normizacije u brojevima za 2023. godinu.

Kao i u svakom broju, u rubrici Novosti iz HZN/TO-a nalazi se tablica u kojoj je dan brojčani prikaz članstva u Hrvatskom zavodu za norme. 

U rubrici Novosti iz međunarodnih i europskih normizacijskih organizacija donosimo zanimljivosti iz područja rada ISO-a, IEC-a, CEN-a, CENELEC-a i ETSI-ja. Osim obavijesti o novim normizacijskim dokumentima, donosimo i brojčane prikaze podataka o radu i ostvarenim rezultatima CEN-a, CENELEC-a, ISO-a i IEC-a u 2023. godini. Do zaključenja uređenja ovoga broja ETSI nije objavio podatke o ostvarenim rezultatima u 2023. godini.

CEN i CENELEC pokrenuli su novu zajedničku digitalnu infrastrukturu, portal na kojem članovi CEN-a i CENELEC-a mogu oglašavati, tražiti ili jednostavno pregledavati digitalne usluge koje su razvili ostali članovi. Dostupan je i CEN/CENELEC-ov Program rada za 2024. godinu, prvi put objavljen u potpuno digitalnom formatu, što olakšava njegovo čitanje. U pripremljenom tekstu nalazi se i poveznica na Program. U Europi raste zanimanje za alge i proizvode i međuproizvode na bazi algi, vrijednog izvora brojnih hranjivih tvari, a u CEN-ovoj novoj normi EN 17908:2023 utvrđuje se laboratorijska metoda za određivanje ukupnog sadržaja lipida u mikroalgama i makroalgama.

U siječnju 2024. godine dr. Sung Hwan Cho iz Republike Koreje preuzeo je dužnost predsjednika ISO-a. Donosimo Vam prijevod njegove pozdravne poruke. 

ISO i IEC osnovali su zajednički tehnički odbor za kvantne tehnologije, ISO/IEC JTC 3, Quantum technologies koje imaju golem potencijal u rješavanju današnjih globalnih izazova. 

Novim dokumentom ISO/IEC TS 25058 daju se smjernice za ocjenu sustava umjetne inteligencije koja je u sve većoj mjeri prisutna u svakodnevnom životu i primjenjuje se u svemu.

Europski institut za telekomunikacijske norme (ETSI) objavio je novi tehnički izvještaj, ETSI TR 103 936 V1.1.1 koji se bavi sve važnijim pitanjem zaštite pojedinaca od prisilne kontrole zlouporabom uređaja interneta stvari (IoT) široke potrošnje.


                                        Ugodno čitanje!

naslovnica HZN e-glasilo 2/2024

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.