Poštovani čitatelji!

Pred vama je treći broj službenoga glasila Hrvatskog zavoda za norme u 2024. godini.

U rubrici Novosti iz HZN-a donosimo prilog i poveznicu na program rada Hrvatskog zavoda za norme za 2024. godinu.

U organizaciji Hrvatskoga inženjerskog saveza (HIS) i Akademije tehničkih znanosti Hrvatske (HATZ) održana je manifestacija Dan inženjera Republike Hrvatske na kojoj su aktivno sudjelovali i predstavnici HZN-a.

Ravnatelj HZN-a sudjelovao je na okruglom stolu Iskoristimo potencijal jedinstvenog tržišta u organizaciji Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Tijekom svog izlaganja osvrnuo se na važnost uloge europskih norma kao neizostavne podrške jedinstvenom tržištu.

U rubrici HZN u medijima izdvojili smo informacije o objavama inozemnih i domaćih medija koji su dio svoga medijskoga prostora posvetili radu Hrvatskoga zavoda za norme.

Kao i u svakom broju, u rubrici Novosti iz HZN/TO-a nalazi se tablica u kojoj je dan brojčani prikaz članstva u Hrvatskom zavodu za norme. Donosimo i odluke s 20. sjednice Upravnog vijeća (virtualne), koje se odnose na članstvo u HZN-u.

U rubrici Novosti iz međunarodnih i europskih normizacijskih organizacija možete pročitati zanimljivosti iz rada ISO-a, IEC-a, CEN-a, CENELEC-a i ETSI-ja.

Donosimo prigodne tekstove povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena (8. ožujka) i Svjetskog dana prava potrošača.

Tu je i prilog o novim izdanjima ISO-ovih norma te prijevod objave The future for screen tech s IEC-ovih mrežnih stranica.

CEN i CENELEC objavili su kratku izjavu povodom presude Suda Europske unije (ECJ) o javnom pristupu četirima usklađenim normama u skladu s Uredbom 1049/2001. Donosimo prijevod izjave.

Dokumentom o stajalištu o Uredbi o sigurnosti igračaka CEN i CENELEC skrenuli su pozornost na odlomke Uredbe koji bi mogli biti konkretniji ili ih treba poboljšati u zakonodavnom postupku.

Pet europskih organizacija infrastrukture kvalitete, CEN, CENELEC, EA, EURAMET i WELMEC, udružili su snage u jačanju i promicanju europske infrastrukture kvalitete potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju za stvaranje Europske mreže infrastrukture kvalitete.

ETSI je podržavajući Europsku strategiju normizacije, koju je 2022. godine objavila Europska komisija, znatno poboljšao upravljanje i uveo niz velikih promjena koje nastoje pratiti strategiju. U prijevodu članka doznajte više o ovoj ETSI-jevoj misiji.

Ugodno čitanje!

naslovnica  3/2024

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.