HZN e-glasilo 4/2024

Poštovani čitatelji!

Pred vama je četvrti broj službenoga glasila Hrvatskog zavoda za norme u 2024. godini.

Povodom 75. obljetnice sustavnog ispitivanja i certifikacije Ex opreme i zaštitnih sustava na našim prostorima, 14. i 15. ožujka 2024. u Podstrani održana je međunarodna IECEx konferencija. Konferenciju su zajedno organizirali Hrvatski zavod za norme i tvrtka Fiditas, nacionalni predstavnik Republike Hrvatske pri Međunarodnom sustavu za ocjenu sukladnosti proizvoda namijenjenih uporabi u prostorima ugroženim eksplozivnom atmosferom s pripadajućim uslugama (IECEx)

Djelatnici HZN-a sudjelovali su 10. i 11. travnja 2024. godine na dvama događajima povezanim s Okvirnim programom EU-a za istraživanje i inovacije 2021. - 2027. (Obzor Europa), a ravnatelj HZN-a sudjelovao je na radnom sastanku o razvoju regionalne suradnje održanom u Sarajevu, u Institutu za standardizaciju BiH te na regionalnoj radionici za zemlje CEFTA-e u Zagrebu, u organizaciji Njemačkog društva za internacionalnu suradnju (GIZ). Više o tome možete pročitati u Novostima iz HZN-a.

Studenti sveučilišnoga diplomskog studija Građevinskog i arhitektonskog fakulteta u Osijeku posjetili su Hrvatski zavod za norme koji im je u suradnji s Hrvatskom akreditacijskom agencijom predstavio hrvatsku normizaciju i akreditaciju kroz nekoliko izlaganja.

Kao i u svakom broju, u rubrici Novosti iz HZN/TO-a nalazi se tablica u kojoj je dan brojčani prikaz članstva u Hrvatskom zavodu za norme.

U rubrici Novosti iz međunarodnih i europskih normizacijskih organizacija možete pročitati zanimljivosti iz rada ISO-a, IEC-a, CEN-a, CENELEC-a i ETSI-ja.

Donosimo prigodan tekst povodom obilježavanja Dana planeta Zemlje 22. travnja.

Tu je i prilog o novim izdanjima ISO-ovih norma.

Donosimo prijevod IEC-ova članka How standards are enabling responsible AI worldwide u kojem je istaknuta važnost uspostave, uvođenja, održavanja i neprestanog poboljšavanja sustava upravljanja umjetnom inteligencijom.

Povodom Europske godine vještina, koja se nastavlja i u 2024. godini, CEN i CENELEC ponovno su pokrenuli posebnu kampanju: nizom intervjua s profesionalcima u normizaciji, stručnjacima i poslovnim liderima iz raznih sredina istraživat će interakciju između inovacija, vještina i normizacije u nekim od najbitnijih sektora za dugoročnu konkurentnost Europe. Donosimo prijevod prvoga ovogodišnjeg intervjua.

Možete pročitati i prilog o konačnom izvještaju Europske komisije o prvom Panel istraživanju o potrebama za europskim normama.

Tu je i najava radionice Driving inclusiveness in standardisation: how to strengthen national participation? koju 5. lipnja 2024. godine organiziraju Small Business Standards (SBS) i europske organizacije za normizaciju (CEN-CENELEC) uz potporu belgijskoga Ministarstva gospodarstva.

ETSI je najavio objavu prvih dvaju izvještaja Granske skupine za izradu specifikacija u području terahercnih tehnologija (Terahertz Industry Specification Group, ISG THz). U prvom izvještaju ETSI GR THz 001 utvrđuju se i opisuju slučajevi uporabe koji su omogućeni uporabom terahercnih komunikacija ili im one u velikoj mjeri pogoduju. U drugom izvještaju ETSI GR THz 002 utvrđuju se frekvencijski pojasovi značajni u području ispod terahercnih frekvencija i u terahercnom području, opisuje trenutačna situacija u pogledu propisa i utvrđuju postojeće usluge koje treba uzeti u obzir u studijama koegzistencije.

Ugodno čitanje!

 

naslovnica HZN e-glasilo 4/2024

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.