HRS ISO/TS 22002-1:2010
Preduvjetni programi za sigurnost hrane -- 1. dio: Proizvodnja hrane (ISO/TS 22002-1:2009)
Oznaka: | HRS ISO/TS 22002-1:2010 |
Naslov (HR): | Preduvjetni programi za sigurnost hrane -- 1. dio: Proizvodnja hrane (ISO/TS 22002-1:2009) |
Naslov (EN): | Prerequisite programmes on food safety -- Part 1: Food manufacturing (ISO/TS 22002-1:2009) |
Područje primjene (HR): | Ovom se tehničkom specifikacijom utvrđuju zahtjevi za pomoć pri uspostavi, provedbi i održavanju preduvjetnih programa (PRP) kao pomoć u kontroliranju opasnosti za sigurnost hrane. Ova tehnička specifikacija primjenjiva je na sve organizacije, bez obzira na njihovu veličinu ili složenost, koje su uključene u proizvodni dio lanca hrane, a koje žele primijeniti PRP na način da ispune zahtjeve navedene u normi ISO 22000:2005, točka 7. Ova tehnička specifikacija nije osmišljena ni namijenjena za upotrebu u drugim dijelovima lanca opskrbe hranom. Postupci proizvodnje hrane po svojoj su prirodi različiti, te se na pojedini objekt ili proces ne mogu primijeniti svi zahtjevi utvrđeni ovom tehničkom specifikacijom. Odstupanja ili primjenu alternativnih mjera potrebno je opravdati i dokumentirati analizom opasnosti, kao što je opisano u normi ISO 22000:2005, točka 7.4. Nijedno odstupanje ili usvojena alternativna mjera ne bi trebali utjecati na sposobnost organizacije da ispuni te zahtjeve. Primjeri takvih iznimaka uključuju dodatne aspekte relevantne za proizvodnju navedene u nastavku pod 1), 2), 3), 4), i 5). Ova tehnička specifikacija utvrđuje detaljne zahtjeve koje treba posebno uzeti u obzir u odnosu na normu ISO 22000:2005, točka 7.2.3: a) izgradnja i raspored objekata i pripadajuće infrastrukture b) raspored prostorija, uključujući radne pomoćne prostorije za zaposlenike c) opskrba zrakom, vodom, strujom i drugi priključci d) pomoćne usluge, uključujući odlaganje otpada i kanalizaciju e) prikladnost opreme i njezina dostupnost radi čišćenja, održavanja i preventivnog održavanja f) upravljanje nabavljenim materijalima g) mjere sprječavanja križne kontaminacije h) čišćenje i sanitizacija i) kontrola štetnika j) higijena osoblja. Osim navedenoga, ovoj tehničkoj specifikaciji dodani su i drugi aspekti koji se smatraju relevantnima za proizvodnju: 1) dorada 2) postupci povlačenja proizvoda 3) skladištenje 4) informiranje o proizvodima i podizanje svijesti potrošača 5) zaštita hrane, bioopreznost i bioterorizam NAPOMENA: Mjere sprječavanja štetne kontaminacije su izvan područja primjene ove tehničke specifikacije. |
Izdanje: | 1 |
ICS: | 67.020 Procesi u prehrambenoj industriji |
Tehnički odbor/pododbor: | TO 34, Poljoprivredni i prehrambeni proizvodi |
Oznaka faze: | 60.60 - HRN dostupan |
Glasilo (rasprava): | HZN Glasilo 2/2010 () |
Glasilo (objava): | HZN Glasilo 4/2010 () |
Način prihvaćanja: | pp - prihvaćanje strane norme prijevodom |
Cijena #1: | Cijena: 48,00 € | Jezik: hr | Cjenovni razred: HG | Broj stranica: 27 |
Izvornik: | ISO/TS 22002-1:2009 |
Obrazac za naručivanje normativnih dokumenata i/ili publikacija (obrazac ob.025-2):