Hrvatski normativni dokument

HRS ISO/TS 22002-3:2013

Preduvjetni programi za sigurnost hrane -- 3. dio: Poljoprivreda (ISO/TS 22002-3:2011)

Oznaka: HRS ISO/TS 22002-3:2013
Naslov (HR): Preduvjetni programi za sigurnost hrane -- 3. dio: Poljoprivreda (ISO/TS 22002-3:2011)
Naslov (EN): Prerequisite programmes on food safety -- Part 3: Farming (ISO/TS 22002-3:2011)
Područje primjene (HR): Ovaj dio tehničke specifikacije ISO 22002 utvrđuje zahtjeve i smjernice za osmišljavanje, primjenu i dokumentiranje preduvjetnih programa (PRP-ova) kojima se održava higijena okoliša i pomaže u kontroliranju opasnosti za sigurnost hrane u lancu hrane.

NAPOMENA 1: Posljednji odlomak uvoda pruža informacije za pravilno razumijevanje normativnoga ili uputnoga karaktera podtočaka koje se nalaze u točkama 5., 6. i 7. ovoga dijela tehničke specifikacije ISO 22002.
Ovaj dio tehničke specifikacije ISO 22002 primjenjiv je na sve organizacije (uključujući pojedinačna gospodarstva ili skupine gospodarstava), bez obzira na njihovu veličinu ili složenost, koje su uključene u faze poljoprivrede u lancu hrane i žele primjenjivati PRP-ove u skladu s normom ISO 22000:2005, točka 7.2. Ako organizacija upotrebljava ovaj dio tehničke specifikacije ISO 22002 kao referenciju u svrhu samodeklaracije sukladnosti s normom ISO 22000:2005 ili traženja certifikacije prema normi ISO 22000:2005, odstupanja od norme (tj. ako su napravljena izuzeća ili su primijenjene alternativne mjere) trebaju biti opravdana i dokumentirana. Očekuje se da takva odstupanja ne utječu na sposobnost organizacije da ispuni zahtjeve iz norme ISO 22000.
Ovaj dio tehničke specifikacije ISO 22002 primjenjiv je na uzgoj usjeva (npr. žitarica, voća, povrća), živih životinja na gospodarstvu (npr. stoke, peradi, svinja, riba) i na rukovanje njihovim proizvodima (npr. mlijekom, jajima),
a ne primjenjuje se na aktivnosti poput berbe divljih plodova, povrća i gljiva, ribolov, lov, koje se ne smatraju organiziranim aktivnostima poljoprivredne proizvodnje.
Sve radnje koje se odnose na poljoprivredu uključene su u područje primjene (npr. odabir, čišćenje, pakiranje neprerađenih proizvoda, proizvodnja hrane za životinje na gospodarstvu, prijevoz unutar gospodarstva).
Međutim, ovaj dio tehničke specifikacije ISO 22002 ne primjenjuje se na aktivnosti prerade koje se odvijaju u prostorima gospodarstva (npr. zagrijavanje, dimljenje, stavljanje u rasol, zrenje, fermentiranje, sušenje, mariniranje, ekstrakcija, ekstruzija ili kombinacija tih procesa). Ovaj dio tehničke specifikacije ISO 22002 ne primjenjuje se ni na proizvode ni životinje koji se prevoze na gospodarstvo ili s gospodarstva.

NAPOMENA 2: Ako je potrebno, upute o PRP-ima za postupke u dijelovima lanca hrane koji slijede bit će dane u drugim dijelovima tehničke specifikacije ISO 22002 kao što je za proizvodnju hrane učinjeno u tehničkoj specifikaciji ISO/TS 22002-1.
Poljoprivredna gospodarstva razlikuju se po prirodi prema veličini, vrsti proizvoda, metodama proizvodnje, zemljopisnom i biološkom okruženju, odgovarajućim zahtjevima zakona i propisa itd. Stoga će se potreba,
intenzitet i priroda PRP-ova razlikovati od organizacije do organizacije. Uspostavljeni PRP-ovi mogu se također mijenjati kao rezultat postupaka preispitivanja navedenih u normi ISO 22000:2005, točka 8.2. Ovaj dio
tehničke specifikacije ISO 22002 usmjeren je na zahtjeve za upravljanje PRP-ovima, dok je osmišljavanje samih PRP-ova prepušteno korisniku. Upravljanje PRP-ovima uključuje procjenu potrebe, odabir mjera koje
ispunjavaju utvrđene potrebe i zahtijevane zapise. Namjena je posebnih primjera PRP-ova navedenih u ovom dijelu tehničke specifikacije ISO 22002 da budu samo uputa te se trebaju primjenjivati propisno uzimajući
u obzir općeniti cilj, a to je proizvodnja sigurne hrane pogodne za konzumaciju.
Ovaj dio tehničke specifikacije ISO 22002 mogu primjenjivati druge organizacije koje žele razvijati kodove prakse i druge vrste odnosa između dobavljača i kupca koji se temelje na normi ISO 22000.
Izdanje: 1
ICS: 67.040 Hrana općenito
Tehnički odbor/pododbor: TO 34, Poljoprivredni i prehrambeni proizvodi
Oznaka faze: 60.60 - HRN dostupan
Glasilo (rasprava): HZN Glasilo 1/2013 ()
Glasilo (objava): HZN Glasilo 2/2013 ()
Način prihvaćanja: pp - prihvaćanje strane norme prijevodom
Cijena #1: Cijena: 48,00 € | Jezik: hr | Cjenovni razred: HG | Broj stranica: 31
Izvornik: ISO/TS 22002-3:2011

Obrazac za naručivanje normativnih dokumenata i/ili publikacija (obrazac ob.025-2):

PREUZMITE (DOC)   PREUZMITE (PDF) 

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.