Autor je članka Igor Božičević, ravnatelj Hrvatskog zavoda za norme.

Članak je dostupan u tiskanom izdanju i putem poveznice https://lidermedia.hr/sto-i-kako/nova-europska-strategija-za-normizaciju-ove-ce-godine-norme-biti-jedno-od-glavnih-pitanja-hrvatskoga-gospodarstva-142016.

Nova strategija za normizaciju


Nakon što je u veljači ove godine Europska komisija predstavila novu europsku strategiju za normizaciju, bilo je jasno da će tijekom ove godine norme i njihova primjena u gospodarstvu biti nezaobilazna tema u hrvatskome poslovnom prostoru. Nova strategija za normizaciju utvrdila je hitne normizacijske potrebe u području cjepiva i lijekova za COVID-19, recikliranja kritičnih sirovina, lanca vrijednosti čistoga vodika, niskougljičnoga cementa, certifikacije čipova i podatkovnih normi. 

U autorskom članku ravnatelj HZN-a posebno ističe važnost i ulogu stručnjaka u normizaciji, utjecaj normi na rast i razvoj gospodarstva, ali i nedovoljnu edukaciju stručnjaka. „HZN je u posljednjih godinu dana u više navrata zaprimio upite poduzetnika o mogućim financijskim potporama za uvođenje normi. Zaključujem da među poduzetnicima, malim, srednjim i mikropoduzećima postoji veliko zanimanje za uvođenje ISO normi za sustave upravljanja kvalitetom i okolišem, koje su postale neophodne u javnim nabavama“, istaknuo je ravnatelj HZN-a, Igor Božičević. 
 


Izvor: Lider

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.