Mladi stručnjaci u normizaciji - Poznavanje normizacije važno je za digitalnu transformaciju  i budući razvoj građevinske industrije

Godina 2022. proglašena je europskom godinom mladih, koja posebno ističe važnost mladih u izgradnji bolje budućnosti – zelenije, inkluzivnije i digitalnije. CEN i CENELEC,  glavne organizacije europskog sustava tehničke normizacije, pokrenuli su kampanju „Mladi profesionalci u normizaciji“.

Hrvatski zavod za norme također želi 2022. godinu završiti prigodno razgovorom s mladim stručnjacima u normizaciji. Mladi su ključni za europsku normizaciju jer mogu unijeti nove, svježe ideje, potičući tako inovacije i nove tehnologije.  

Monika Mlakić, magistra inženjerka građevinarstva primjer je mlade stručnjakinje u građevinskom sektoru koja je i članica tehničkog odbora HZN/TO 551, Gradnja. Razgovor s Monikom otkrio nam je kako se mladi stručnjaci snalaze sa sve zahtjevnijim temama i velikim promjenama u pojedinim sektorima.

Monika Mlakić: Trenutačno sam zaposlena kao Operations Manager u tvrtki Digital Construction Technologies Group Hrvatska. Pored razvoja hrvatskog ureda, na poziciji sam Information Managera te sam odgovorna za upravljanje informacijama i  Building Information Modeling tehnologiju (BIM) koordinacije na različitim europskim projektima poput data centara, zdravstvenih ustanova i stambeno- poslovnih objekata. Osim svakodnevnog posla,  regionalni sam voditeljWomen in BIM i predsjednice Centra za digitalnu izgradnju - Hrvatska, na što sam izuzetno ponosna. 

U kojoj ste mjeri uključeni u normizaciju? Koliko ste upoznati s normizacijom? 

Monika Mlakić: Kao predstavnik firme Digital Construction Technologies Group u tehničkom odboru HZN/TO 551 pri Hrvatskom zavodu za norme izravno sam uključena u normizaciju u Republici Hrvatskoj u području graditeljstva i primjene načina rada prema BIM-u (Building Information Modeling). S obzirom na to da građevinski projekti na kojima radim zahtijevaju primjenu i pozivanje na normative koji su usvojeni i u Hrvatskoj, upravo sam praktičnom primjenom savladala primjenu normi i uvidjela važnost normizacije u graditeljstvu. 

Normizacija u graditeljstvu igra ključnu ulogu

Mislite li da normizacija može imati ulogu u budućnosti u rješavanju velikih izazova kao što su digitalna tranzicija i klimatske promjene? 

Monika Mlakić: Kada je riječ o normizaciji u graditeljstvu, ona igra ključnu ulogu u ovome vremenu digitalne tranzicije i digitalne transformacije. Građevinska industrija jedna je od najmanje digitaliziranih industrija koja se, zbog svoje fragmentiranosti, susreće s izazovima normizacije. No, da bi se bilo koji proces digitalizirao, prva je stvar u koju trebamo pogledati svakako normizacija. Upravo tu pronalazimo odgovore o strukturi i formatu informacija koje dijelimo, uključenim sudionicima procesa i protokolima suradnje. 

„Građevinska industrija je jedna od najmanje digitaliziranih industrija koja se, zbog svoje fragmentiranosti, susreće s izazovima normizacije.“

Zašto bi u normizaciji trebalo biti više mladih? Što je potrebno učiniti da se potakne njihovo sudjelovanje? 

Monika Mlakić: S obzirom na to koliko je važno poznavanje i razumijevanje normizacije za budući razvoj građevinske industrije i njezinu digitalnu transformaciju, neizbježno je da se u  normizaciju trebaju uključiti mlađe generacije koje će donijeti nova shvaćanja i naprednije metode rada. Upravo kroz ovakve aktivnosti, adekvatnu promociju i praktične primjere moguće je potaknuti nove mlade snage da kroz normizaciju industrije pruže dodatne i nove vrijednosti.

Monika Mlakić


Razgovarala: Mirjana Fijolić, voditeljica Odsjeka za odnose s javnošću i međunarodnu suradnju

Intervju je objavljen u HZN e-glasilu 12/2022, službenom glasilu Hrvatskoga zavoda za norme - prosinac 2022.

Foto: vlasništvo Monika Mlakić, Digital Construction Technologies

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.